zadanko
miłosz : wykaż ze wyrazenie jest różne od zera, jesli n jest liczba parzysta. 1+a+...+a n
Zrobiłem to tak: 1+a+...+a2k= różne od zera
no i co dalej?
17 sie 22:19
Godzio:
Załóżmy, że a ≠ 1 wówczas:
| | 1 − an+1 | |
1 + a + ... + an = 1 * |
| = 0 ⇔ an + 1 = 1, |
| | 1 − a | |
ponieważ a
n + 1 = a
2k + 1 i a ≠ 1 to a
n = 1 ⇔ a = 1 sprzeczność, zatem wyrażenie jest
różne od zera.
Rozważmy przypadek a = 1, wtedy:
1 + a + ... + a
n = 1 + 1 + ... + 1 = n + 1 > 0
Dowiedliśmy zatem, że wyrażenie jest zawsze różne od zera
17 sie 22:45
Maul: zobacz sobie jaki jest wzor na sume skonczonego ciagu geometrycznego (nazywa sie on skonczony
poniewaz dodajesz wyrazy od 1 do jakies ustlonej liczby np. a
1 +a
2+a
3+...+a
9)
sprawdzamy warunki dla a=1 poniewaz 1− a
n+1=0 wtedy i tylko wtedy kiedy a=1 poniewaz 1−1=0.
A 1 podniesiony do byle jakiej potegi daje 1.
Zauwaz ze dla a=1 dzialanie nie ma sensu. Spojrz na mianownik (mam nadzieje ze wiesz co to
mianownik) sumy skonczonego ciagu geometrycznego i zauwaz ze jest tam 1−a. Dobrze wiesz z
podstawowki ze nie wolno dzielic przez zero, wiec wynik tego dzialania nie moze sie rownac
zero czyli odrzucamy narazie 1. Sprawdzamy ponownie dla jedynki jednak teraz tak by funkcja
zdaniowa miala sens. Gdy dodajemy jedynki w nieskonczonosc to napewno nie otrzymujemy 0 nie
wazne czy jest to suma parzysta czy nie parzysta. Dla innych a roznych od 1 suma skonczonego
ciagu geometrycznego nie wyniesie nigdy zero z zalozenia ze licznik sumy skonczonego ciagu
geometrycznego musi wynosic zero lecz... i teraz sobie powtorz. Bardziej lopatologicznie nie
moglem. Pozdrawiam
19 sie 00:18
miłosz: Mam pytanie jeszcze, w treści zadania jest napisane że ma to być liczba parzysta a rozwiązaniu
jest an+1 zamiast 2k , ma to jakieś znaczenie czy nie?
19 sie 23:24
Godzio:
a
n + 1 dostajemy po zsumowaniu, mamy (n + 1) wyrazów, a nie n
20 sie 00:18
Maul: jest n+1 wyrazow. Zauwaz ze jest a
1, a
2, a
3......a
n czyli n wyrazow i cyfra 1 na samym
poczatku ktora jest n+1 wyrazem
20 sie 00:20
świerszcz polny: tak właśnie myślałem , chciałem sie upewnić
20 sie 09:46