matematykaszkolna.pl
zadanko miłosz : wykaż ze wyrazenie jest różne od zera, jesli n jest liczba parzysta. 1+a+...+a n Zrobiłem to tak: 1+a+...+a2k= różne od zera no i co dalej?
17 sie 22:19
Godzio: Załóżmy, że a ≠ 1 wówczas:
 1 − an+1 
1 + a + ... + an = 1 *

= 0 ⇔ an + 1 = 1,
 1 − a 
ponieważ an + 1 = a2k + 1 i a ≠ 1 to an = 1 ⇔ a = 1 sprzeczność, zatem wyrażenie jest różne od zera. Rozważmy przypadek a = 1, wtedy: 1 + a + ... + an = 1 + 1 + ... + 1 = n + 1 > 0 Dowiedliśmy zatem, że wyrażenie jest zawsze różne od zera
17 sie 22:45
Maul: zobacz sobie jaki jest wzor na sume skonczonego ciagu geometrycznego (nazywa sie on skonczony poniewaz dodajesz wyrazy od 1 do jakies ustlonej liczby np. a1 +a2+a3+...+a9) sprawdzamy warunki dla a=1 poniewaz 1− an+1=0 wtedy i tylko wtedy kiedy a=1 poniewaz 1−1=0. A 1 podniesiony do byle jakiej potegi daje 1. Zauwaz ze dla a=1 dzialanie nie ma sensu. Spojrz na mianownik (mam nadzieje ze wiesz co to mianownik) sumy skonczonego ciagu geometrycznego i zauwaz ze jest tam 1−a. Dobrze wiesz z podstawowki ze nie wolno dzielic przez zero, wiec wynik tego dzialania nie moze sie rownac zero czyli odrzucamy narazie 1. Sprawdzamy ponownie dla jedynki jednak teraz tak by funkcja zdaniowa miala sens. Gdy dodajemy jedynki w nieskonczonosc to napewno nie otrzymujemy 0 nie wazne czy jest to suma parzysta czy nie parzysta. Dla innych a roznych od 1 suma skonczonego ciagu geometrycznego nie wyniesie nigdy zero z zalozenia ze licznik sumy skonczonego ciagu geometrycznego musi wynosic zero lecz... i teraz sobie powtorz. Bardziej lopatologicznie nie moglem. Pozdrawiam emotka
19 sie 00:18
miłosz: Mam pytanie jeszcze, w treści zadania jest napisane że ma to być liczba parzysta a rozwiązaniu jest an+1 zamiast 2k , ma to jakieś znaczenie czy nie?
19 sie 23:24
Godzio: an + 1 dostajemy po zsumowaniu, mamy (n + 1) wyrazów, a nie n emotka
20 sie 00:18
Maul: jest n+1 wyrazow. Zauwaz ze jest a1, a2, a3......an czyli n wyrazow i cyfra 1 na samym poczatku ktora jest n+1 wyrazem emotka
20 sie 00:20
świerszcz polny: tak właśnie myślałem , chciałem sie upewnić emotka
20 sie 09:46