dobrze
miłosz : Udowodnij, że jeżeli liczby a,b,c są parzyste to iloczyn abc jest liczbą podzielną przez osiem.
każdą liczbę parzystą można zapisać za pomocą 2k
2a*2b*2c=8
8abc=8
17 sie 21:44
miłosz : dobrze zrobiłem?
17 sie 21:51
Maslanek: Można jeszcze tak:
8abc=8k (k=abc); Q.E.D.
17 sie 21:51
miłosz : Q.E.D. ← co to oznacza? Jak kończę dowód ,to co napisać mam na dole , wiem że są jakieś skróty,
podajcie mi je
17 sie 21:53
Maslanek: Quod erat demonstrandum
Piszesz np. "co należało udowodnić", "co należało pokazać" itp.
17 sie 22:01