Znajdz miary
Ania11: Każde z ramion trójkąta równoramiennego ma długosc 3 cm a pole tego trójkata jest równe 2 cm
znajdz miary kątów tego trójkata. pomocy.
17 sie 20:26
picia:
skorzystaj ze wzoru
17 sie 20:39
Artur z miasta Neptuna:
| | 2x*h | | 2 | |
PΔ = |
| = x*h = 2 ⇒ x = |
| |
| | 2 | | h | |
| | 4 | |
h2 + x2 = 32 ⇔ h2 + |
| = 9 ⇔ h4 −9h2 + 4 = 0 |
| | h2 | |
niech s = h
2 ; s>0
s
2 − 9s + 4 = 0
Δ = ....
17 sie 20:41
picia:
nie prosciej podstawic do wzoru i od razu obliczyc kat?
17 sie 20:46
krystek: Ale nie znasz a i α
17 sie 21:03
Saizou :
17 sie 21:05
picia:
o wlasnie tak
17 sie 21:22
Eta:
| | 4 | |
sinα= |
| =0,4444 ⇒ α≈ 26o |
| | 9 | |
17 sie 21:28