udowodnij
udowodnij: Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9
wystarczyło by gdybym napisał że w sumie kolejnych liczb naturalnych znajdują się na pewno taka
która dzieli się przez 3 ,skoro dzieli się przez 3 to będzie się dzieliła przez 9
17 sie 19:05
Artur z miasta Neptuna:
to czekaj ... to skoro taką logikę prezentujesz to czy prawdą jest że suma kwadratów trzech
kolejnych liczb jest podzielna przez 3

w końcu jedna z nich na pewno podzielna przez 3.
Otóż nie

przykład: 2
2 + 3
2 + 4
2 = 4 + 9 + 16 = 29

musisz policzyć:
(n−1)
3 + n
3 + (n+1)
3 = ....
17 sie 19:08
Artur z miasta Neptuna:
... = n3 − 3n2 + 3n − 1 + n3 + n3 + 3n2 + 3n + 1 = 3n3+6n = 3n(n2+2)
1) niech n podzielne przez 3 ... wtedy 3n podzielne przez 9
2) niech n mod 3 = 1 ... wtedy n2 mod 3 = 1 ... czyli n2+2 podzielne przez 3
3) niech n mod3 = 2 ... wtedy n2 mod 3 = 4 mod 3 = 1 ... czyli n2 + 2 podzielne przez 3
c.n.w.
17 sie 19:12
udowodnij:
3n3+6n=9n3−6n3+6n=9n3−6n(n2−1)=9n3−6(n−1)n(n+1)=9n3−2*3(n−1)n(n+1)
no i właśnie po co mam to liczyć ? Czym to się różni to od mojego i tak będzie się dzieliło ,
co mi daje takie rozpisanie hmm?
17 sie 19:14
Artur z miasta Neptuna:
jasne że się będzie dzieliło ... bo masz udowodnić że się będzie dzieliło ... chodzi oto, abyś
to WYKAZAŁ

a napisanie, że suma sześcianów będzie podzielna przez 9 bo jedna z liczb podzielna przez 3 to
jest żaden dowód ... patrz mój pierwszy wpis
17 sie 19:16
udowodnij: wykazał pisemnie za pomocą liczb?
17 sie 19:18
udowodnij: = n3 − 3n2 + 3n − 1 + n3 + n3 + 3n2 + 3n + 1 = 3n3+6n = 3n(n2+2) ← to nie może zostać?
17 sie 19:20
udowodnij: ?
17 sie 19:26
udowodnij: (n−1)3 + n3 + (n+1)3 ← jak bym na tym skończył i napisał tak jak Ty ,że niech n będzie
podzielne przez 3 to wtedy suma będzie podzielna przez 9. dobrze by było?
17 sie 19:35
konrad: źle by było, Artur Ci wszystko wyjaśnił
3n(n2+2) <−− to jest koniec zadania, to jest właśnie dowód, że ta suma jest podzielna przez 3
17 sie 19:38
udowodnij: Dlaczego musimy do takiej postaci doprowadzać a nie np z takiej dowodzić
(n−1)
3 + n
3 + (n+1)
3
17 sie 19:41
Bogdan:
można i tak:
(n − 1)3 + n3 + (n + 1)3 = 3n(n2 + 2) = 3n(n2 − 1 + 3) =
= 3n(n2 − 1) + 9n = 3n(n − 1)(n + 1) + 9n
17 sie 19:49
udowodnij: Czy to trzeba rozumieć czy musi tak być i tyle?
17 sie 19:55
Artur z miasta Neptuna:
udowodnij ... a skąd wiesz że (n−1)
3 + n
3 + (n+1)
3 jest podzielne przez 9

skąd masz tą
pewność?
A czy (n−1)
2 + n
2 + (n+1)
2 jest podzielne przez 3

Jeżeli nie ... to dlaczego ... czym to
się różni od tego powyżej
17 sie 19:56
Bogdan:
Trzeba jeszcze dopisać uzasadnienie tego, że 3n(n − 1)(n + 1) + 9n jest podzielne przez 9,
ale to proszę już samodzielnie zrobić.
17 sie 19:59
udowodnij: no właśnie Artur , co mam zrobić aby zawsze dobrze udowadniać? Jakie mam warunki spełniać , bo
już sam nie wiem.
3n(n2+2) ← jest podzielne bo jeśli wstawię za n dowolną liczbę
całkowitą to będzie ona podzielna przez 3 , o to chodzi ? O co w ogóle chodzi z tym całym
udowodnianiem

17 sie 20:03
Artur z miasta Neptuna:
O co chodzi z tym całym udowodnianiem

Oto aby wykazać że jakaś hipoteza jest prawdziwa, bądź
nie.
W naszym przypadku należy pokazać, że jakiekolwiek by nie było 'n' ... to (n−1)
3 + n
3 +
(n+1)
3 będzie podzielne przez 9.
17 sie 20:06
udowodnij:
3n(n2+2) No to jak to udowodnić że dla jakiekolwiek n będzie podzielne przez 9?
17 sie 20:10
udowodnij:
1) niech n podzielne przez 3 ... wtedy 3n podzielne przez 9
2) niech n mod 3 = 1 ... wtedy n2 mod 3 = 1 ... czyli n2+2 podzielne przez 3
3) niech n mod3 = 2 ... wtedy n2 mod 3 = 4 mod 3 = 1 ... czyli n2 + 2 podzielne przez 3
Przecież to nie dla wszystkich jakikolwiek n , prawda? Nie rozumiem tego
17 sie 20:14
udowodnij: 3n(n2+2) ← skąd mam pewność ,że jak tutaj podstawie jakiekolwiek n , to zawsze to działanie
będzie podzielne przez 9

17 sie 20:15
Artur z miasta Neptuna:
jak nie dla wszystkich

liczba może być:
a) albo podzielna przez 3
b) albo przy dzieleniu przez 3 dawać resztę 1
c) albo przy dzieleniu przez 3 dawać resztę 2
innych opcji już nie ma
17 sie 20:25
Artur z miasta Neptuna:
właśnie wyjaśnienie jest to co napisałem, a Ty powtórzyłeś ... albo inne rozpisanie, które
zaprezentował Bogdan o 19:49 + objaśnienie dlaczego 3n(n − 1)(n + 1) podzielne przez 9
17 sie 20:27
udowodnij: ale ma być podzielna przez 9 a nie 3 , to co zrobić?
17 sie 20:31
Artur z miasta Neptuna:
masz wyrażenie 3*n*(n
2+2) ... sprawdzasz czy n*(n
2+2) będzie podzielny przez 3 ... bo wtedy
3*n*(n
2+2) będzie podzielny przez 3*3=9
17 sie 20:33
b.: 3n(n − 1)(n + 1) jest podzielne przez 9, bo n(n − 1)(n + 1) jest podzielne przez 3
17 sie 20:54
Mila:
(n−1)3 + n3 + (n+1)3=3n3+6n=
9n3−6n3+6n=9n3−6n(n2−1)=
=9n3−6n(n−1)(n+1) jest podzielne przez 9 jako różnica 2 liczb podzielnych przez 9.
6n(n−1)(n+1) podzielne przez 9 jako iloczyn 6 i pewnych trzech kolejnych liczb naturalnych
wśród których jedna dzieli się przez 3.
17 sie 22:23