tw. talesa
Krzychu:

Tw talesa − które proporcje są prawdziwe?
Proste AD i CB są równoległe.
17 sie 18:54
Artur z miasta Neptuna:
1, 3, 6 są prawidziwe
17 sie 19:01
XYZ: 1)
17 sie 19:02
Krzychu: http://www.zadania.info/4899344
OA=DA=1
CB=6
DC=5
√3
obw=12+5
√3
Pole (S) z wzoru Brahnagupty:
| | 12+5√3 | | 12+5√3 | | 12+5√3 | | 12+5√3 | |
S=√( |
| −6)( |
| −1)( |
| −5)( |
| −5√3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
ok ?
17 sie 19:56
Artur z miasta Neptuna:
a skąd wiesz że AD = 1

z talesa

na pewno nie.
17 sie 20:00
Krzychu: z tw cos bo α=30
o
17 sie 20:01
Saizou : a czy możesz skorzystać z tego wzoru

zauważ że AD+CB≠AB+CD
17 sie 20:29
Krzychu: aha, nie wiedziałem , że ten wzór działa w tak ekstremalnym przypadku. Ale już sobie poradziłem
inaczej.
17 sie 20:33
Saizou : wzór brahmagupty jest dla czworokąta wpisanego w okrąg
17 sie 20:36