nierówności trygonometryczne
d4mian: Rozwiąż nierówność
1) |2cosx| < 1
mi wyszło xe < −π3 + 2kπ, π3 + 2kπ> U < 23π +2kπ, 53π + 2kπ>
odp: xe (π3 + kπ; 23 π + kπ), k∊⊂
17 sie 18:34
Artur z miasta Neptuna:
to źle Ci wyszło .... bo rozwiązanie dałeś dla nierówności |2cosx|
≥ 1

popatrz ... |2cos0| = 2 < 1

no w życiu
17 sie 19:05
d4mian: no to w takim razie wyszło mi :
<π3 , 56π>U< 43π, 53π>
i jak się to teraz ma do odpowiedzi
17 sie 20:00
Artur z miasta Neptuna:
| | 5 | |
a niby dlaczego do |
| π  |
| | 6 | |
kiedy −0,5<cosx<0.5

wykres cos x i zaznacz sobie przedziały
17 sie 20:02
Mila: W przedziale <0;2π>.
x
1=π/3 lub x
2=5/3π
x
3=2/3π lub x
4=4/3π
2|cosx|<1 dla x∊(π/3;2/3π)∪(4/3π;5/3π)
18 sie 16:30