wykaż
miki20: Wykaż,
że jeżeli p jest liczbą pierwszą większą od 3 to 2
p przy dzieleniu przez 24 daje resztę 1.
Wiem że gdy liczba dzieli się przez 24 to dzieli się przez także 3 i 8
Od czego zacząć
17 sie 17:53
ICSP: np od tego :
p = 5
25 = 32
32 mod (24) = 8 ≠ 1 sprzeczność.
17 sie 21:12
b.: daje zawsze resztę 8, nie 1
proponuję zacząć od sprawdzenia, jaką resztę daje 2p przy dzieleniu przez 3
17 sie 21:17
Maslanek: No chyba reszty 8 też nie daje

2
4=16
16 mod 24 == 16 == −8.
17 sie 21:19
ICSP: 4 jest liczbą pierwsza
17 sie 21:21
Maslanek: Aha

Nie doczytałem
17 sie 21:23
Maslanek: Liczby pierwsze:
5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, ...
p=7
27=128 ; 128 mod 8 == 16*8 mod 8 = 0 ≠ 1
17 sie 21:38
Pestek: Coś mnie olśniło przypomniałem sobie z zajęć ze wstępu do teorii liczb że zbiór liczb
pierwszych > 3 możemy podzielić na dwa zborki:
6k−5 zbiór liczb ktore przy dzieleniu przez 6 daja reszte 5
6k−1 kazdy sie domysla
gdzie k oczywiście należy do N
tak więc dla p = 6k−1 mamy
2
6k−1 = 2
6k/2 = 64
k/2
reszta z kongruencji wychodzi

64 (takie potrójne równa się) 16 (mod 24)
64
k (takie potrójne równa się) 16 (mod 24)
2 (takie potrójne równa się) 2 (mod 24)
więc 64
k/2 (takie potrójne równa się) 8 (mod 24) c.n.u
Kongruencji się nie dzieli chyba ze przez wspólny dzielnik w moim dowodzie tym wspólnym
dzielnikiem było 2.
Pobaw się z 6k−5 tylko Pamiętaj że k w tym przypadku > 1
17 sie 22:44
Mila: Oto treść zadania:
Wykaż,że jeżeli p jest liczbą pierwszą większą od 3 to p2 przy dzieleniu przez 24 daje
resztę 1.
17 sie 22:51