dobrze?
miki20: Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n7−n jest podzielna przez 7.
(n7−n)=n(n6−1)=n(n3−1)(n3+1)=n(n−1)(n2+n−1)(n+1)(n2−n+1)
Dobrze zrobiłem?
17 sie 17:14
Artur z miasta Neptuna:
no i rozłożyłeś ... co dalej
17 sie 17:18
miki20: no właśnie , co dalej?
17 sie 17:20
ICSP: Wynika bezpośrednio z małego twierdzenie Fermata co kończy dowód.
17 sie 17:21
Artur z miasta Neptuna:
chwila ... źle rozłożyłeś:
a
3− b
3 = (a−b)(a
2+ab+b
2)
a
3 + b
3 = (a+b)(a
2 −ab+b
2)
17 sie 17:21
Artur z miasta Neptuna:
ICPS ... małe tw. Fermata

Liceum

Dzisiejsze

Aha ... jaaaasne
17 sie 17:22
Artur z miasta Neptuna:
chociaż doszło do mnie ... że miki chyba jest studentem .... ciekaw jestem czego
17 sie 17:23
ICSP: przepraszam

Chciałem tylko podać najszybsze rozwiązanie
17 sie 17:23