modulo
miki20: Wykaż ("na modulo"), że jeśli a jest liczbą niepodzielną przez 5, to liczba a4 −1 jest
podzielna przez 5.
Co to jest to modulo − wytłumaczcie
17 sie 17:09
Artur z miasta Neptuna:
Skoro a nie jest podzielne przez 5 to mamy doczynienia z kednym z czterech przypadkow
a mod 5 =1
a mod5=2
a mod5=3
a mod5=4
teraz wyznaczasz dla kazdego przypadku reszte dla a4
17 sie 17:15
Artur z miasta Neptuna:
i masz:
1) a4 mod 5 = 14 mod 5 = 1
2) a4 mod 5 = 24 mod 5 = 42 mod 5 = (−1)2 mod 5 = 1
3) a4 mod 5 = 34 mod 5 = 92 mod 5 = (−1)2 mod 5 = 1
4) a4 mod 5 = 44 mod 5 = (−1)4 mod 5 = 1
czyli dla każdego przypadku wychodzi, że a4 mod 5 = 1
więc (a4−1) mod 5 = (1−1) mod 5 = 0
c.n.w.
17 sie 17:17
miki20: no ale co oznacza ten "mod" np: mod5=1 ←co to oznacza?
17 sie 17:22
Artur z miasta Neptuna:
x mod 5 = 1 ⇔ x podzielone przez 5 daje resztę 1
17 sie 17:22
Artur z miasta Neptuna:
chwila ... Ty jesteś na studiach
17 sie 17:23