liczb s
miki20: Liczba naturalna ma dokładnie cztery dzielniki, a ich suma jest równa "s". Znajdź tę liczbę,
jeśli a) s=56
b) s=40
Jak to rozwiązać?
17 sie 16:13
ICSP: mamy że liczba posiada 4 dzielniki :1,a,b,x gdzie x jest szukana liczbą
a) a + b + x = 55
teraz wystarczy metodą prób i błędów znaleźć taka liczbę.
wiemy również ze
ab = x
układamy układ równań :
ab = x
a+b + x = 55 ⇒ a+b = 55 − x
a+b = 55 − ab
ab +a + b = 55
a(b+1) + b = 55
a(b+1) + b + 1 = 56
(a+1)(b+1) = 56
przy założeniu że a i b muszą być pierwsze otrzymuję :
a = 3 b = 13
3 + 13 + x = 55
16 + x = 55
x = 39
i to by było na tyle
17 sie 16:25
ICSP: ale poczekajmy na
Saizou aby potwierdził
17 sie 16:26
Artur z miasta Neptuna:
Skro liczba ma dokladnie cztery dzielniki to liczba x jest postaci c*d , gdzoe c i d sa
liczbami pierwszymi
.. wtedy liczba x=c*d ma dokladnie cztery dzielniki: 1,c, d i c*d.
Oczywiscie c rozne od d.
17 sie 16:27
ICSP: b) 27
17 sie 16:29
ICSP: Witaj
Arturze
17 sie 16:33
miki20: Dlaczego b) 27, skoro 3*9 =27 ale 3 nie jest liczbą pierwszą i dziewięć także, więc?
17 sie 16:38
miki20: trójka jest

, ale dziewiątka nie!
17 sie 16:39
ICSP: 9 = 32 ale 3 już jest dzielnikiem wiec nie może być drugi raz.
17 sie 16:40
ICSP: myśl
17 sie 16:44
miki20: To jak ten podpunkt b) po kolei rozwiązać bo już nic nie wiem
17 sie 16:48
miki20: Dlaczego w a) było założenie że muszą być liczbami pierwszymi a w b) tak nie jest?
17 sie 16:49
ICSP: rób analogicznie jak a). Jeżeli nie jesteś w stanie to znaczy że nie rozumiesz rozwiązania i
musisz je dokładniej przeanalizować.
17 sie 16:49
miki20: no i jak mam to zrobić skoro założyłem że liczby a i b mają być pierwsze a nic mi nie wychodzi
17 sie 16:57
miki20: no właśnie może nie rozumiem , to może mi ktoś wytłumaczy powoli
17 sie 16:57
Artur z miasta Neptuna:
Aby liczba miala dokladnie cztery dzielniki to:
ALBO jest ona iloczynem dwoch liczb pierwszych
ALBO jest iloczynem liczby pierwszej i jej kwadratu ... czyli jest szescianem liczby pierwszej
17 sie 17:01
ICSP: dochodzimy do momentu :
(a+1)(b+1) = 56
i wiemy że liczby :
a oraz b mają być jedynymi dzielnikami liczby 56
z tego wynika że albo a ≠ b albo a2 = b
17 sie 17:01