∫xarctg(2-x)dx błąd w wolframalpha
Miraclepl: Błąd w wolframie alpha ?

Witam,
Proszę o sprawdzenie:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral+xarctg%282-x%29dx
Chodzi o samą końcówkę (musicie kliknąć show steps):
| | 3 | |
W 4 od dołu linijce rozwiązania jest: |
| arctg(s) + ......... |
| | 2 | |
a już po podstawieniu
s=x−2, linijkę niżej ten sam arcustanges zamienia się w:
Powiedzcie mi czy to ja źle liczę czy może wolfram tym razem się pomylił (nie pierwszy raz
zresztą) ?
U mnie ta całka wyszła:
| | 1 | |
∫xarctg(2−x)dx= |
| [x2arctg(2−x)+x+2ln|x2−4x+5|+3arctg(x−2)] |
| | 2 | |
Pozdrawiam
17 sie 15:10
Miraclepl: Przed chwilą policzyłem pochodną z MOJEGO rozwiązania i wyszło mi xarctg(2−x) więc 2:0 dla mnie
nie ?

Już chyba 2 błąd wykryłem w wolframie
17 sie 15:16
Mila: Dlaczego masz podstawienie s=x−2 zamiast s=2−x?
17 sie 15:28
Miraclepl: | | 3 | | 1 | |
W 8 linijce od dołu rozwiązania jest do policzenia |
| ∫ |
| |
| | 2 | | (x−2)2+1 | |
| | 1 | |
Więc wolfram i ja też podstawia t=x−2 żeby otrzymać całkę typu |
| co daje arctgt. |
| | 1+t2 | |
17 sie 15:31
Mila: Liczę od początku.
17 sie 15:37
Trivial:
Ale przecież...
arctg(−x) = −arctg(x).
Czyli...
arctg(x−2) = −arctg(2−x).
17 sie 15:54
Mila: arctgx jest funkcją nieparzystą , a funkcja nieparzysta ma taką własność f(−x) = −f(x)
więc arctg(2−x) = −arctg(x−2)
Wolfram raczej się nie myli, interpretuje dokładnie zapisy.
Porównaj teraz zapisy.Wszystko się zgadza.
17 sie 16:01
Trivial: Wynik z wolframa też jest OK − policzyłem pochodną z wyniku i wyszło to, co było pod całką.

Więc jak na razie mamy remis.
17 sie 16:01
Mila:
17 sie 16:02