algebra
Maciej: Mam problem z takim zadankiem. Trzeba je rozwiązać w zborze liczb zespolonych:
z9+i=0
Proszę o wyjaśnienie jak to rozpisać...
17 sie 14:15
ICSP: Policz jeden pierwiastek a później skorzystaj z pojęcia pierwiastka pierwotnego. Jak nie
widzisz pierwiastka to niestety pozostaje ci już tylko wzór de Moivre'a
17 sie 14:17
Mila: z
9 +i=o
z
9=−i
z=
9√−i
postac trygonometryczna
0−i=r(cosφ+isinφ)
r=1
| | 3π | | 3π | |
(1) −i=1*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
z=
9√−i=ρ*(cosθ+isinθ) /
9
(2) −i=ρ
9*(cos(9θ)+isin(9θ)) ze wzoru de Moivre'a
z (1) i (2)
| | 3π | |
ρ9=1⇔ρ=1 i 9θ= |
| +2kπ dla k=0,1,2,3,4,5,6,7,8 stąd |
| | 2 | |
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
z1=cos |
| +isin |
| = |
| + |
| i |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
k=1
..
| | √3 | | 1 | |
z4=cos1500+isin1500=− |
| + |
| i |
| | 2 | | 2 | |
..
..
z
7=cos270+isin270=−i
licz resztę.
17 sie 21:45