?
Patryk: udowodnij ,ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba 4
n+15n−1 jest podzielna pzrez 9
nie wiem jak to zrobić chociaż widziałem już kulka przykładów
17 sie 13:42
loitzl9006: Ja mam taki pomysł (może ktoś będzie miał lepszy):
4n + 15n − 1 = an (pewien ciąg liczbowy)
Sprawdzić dla kilku początkowych n czy zachodzi podzielność
potem policzyć ile wynosi an+1
skoro ma być podzielne dla każdego n
to liczba an+1−an też musi być podzielna przez 9
przedstawić liczbę an+1−an jako iloczyn dwóch liczb (jak jednym z czynników będzie 9 to
koniec dowodu; ale chyba tylko trójkę da radę wyciągnąć przed nawias)
Jeżeli wyciągniemy tylko trójkę przed nawias to wtedy trzeba dowieść że liczba która pozostała
w nawiasie, jest podzielna przez 3. Dowodzimy to podobnie jak na początku (uznajemy liczbę w
nawiasie jako ciąg i liczymy jego "różnicę", itd).
17 sie 14:16
Bogdan:
Dowód metodą indukcji:
Krok 1.
Sprawdzenie dla n = 1: 4 + 15 − 1 = 18 = 9*2
Krok 2.
Założenie: liczba 4n + 15n − 1 jest podzielna dla n = 1, n = 2, ..., n = k
czyli 4k + 15k − 1 = 9a ⇒ 4k = 9a − 15k + 1
Krok 3.
Teza: liczba 4n + 15n − 1 jest podzielna przez 9 dla n = k + 1
czyli liczba 4k+1 + 15(k+1) − 1 = 9b
Krok 4:
4k+1 + 15(k+1) − 1 = 4k*4 + 15k + 15 − 1 = (9a − 15k + 1)*4 + 15k + 14 =
=36a − 60k + 4 + 15k + 14 = 36a − 45k + 18 = 9*(4a − 5k + 2) c.n.u
17 sie 14:18
Bogdan:
Krok 4.
Dowód. ....
17 sie 14:23
Patryk: wielkie dzięki Bogdanie
17 sie 14:55