Dla jakich wartości parametru a układ równań:
Jola: ax + y + z = 2
2x + y + z = 2
x + y + 2x = a
ktos moglby podac wynik do sprawdzenia .. ?
17 sie 12:53
loitzl9006: A co ma się dziać dla tych parametrów a?
17 sie 12:58
Jola: uklad jest nieoznaczony , oznaczony i sprzeczny
17 sie 12:59
loitzl9006: na pewno jest 2x w ostatnim układzie? czy czasem nie powinno być może 2z?
17 sie 13:00
Jola: no mam zapisane 2x
17 sie 13:01
loitzl9006: Zatem trzecie równanie to 3x + y + 0z = a.
No to liczymy układ metodą wyznaczników. Na początek wyznacznik główny:
a 1 1
2 1 1
3 1 0
ile będzie wynosił?
17 sie 13:05
Jola: 2−a
17 sie 13:06
Jola: x = o , y = 2a− a2 − 6 ,z = a2 +4 −4a
17 sie 13:08
loitzl9006: ok. teraz wyznacznik Wx liczymy:
2 1 1
2 1 1
a 1 0
podaj swój wynik, sprawdzimy.
17 sie 13:08
Jola: tylko nie wiem co z tymi rownaniami .. liczyc delte czy za a podstawiac a ?
17 sie 13:08
Aga1.: Wydaje mi się, że powinno być 2z.
Jeśli przyjąć, że ma być 2x, to trzecie równanie zapiszemy 3x+y=a
Układ jest oznaczony, gdy W≠0 ( wyznacznik główny)
Nieoznaczony, gdy W=Wx=Wy=Wz=0
Sprzeczny, gdy W=0 i (Wx≠0 V Wy≠0 V Wz≠0)
Policz wyznaczniki.
17 sie 13:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
Jolu (nieoznaczoność):
a 1 1 | 2
2 1 1 | 2
1 1 2 | a
W1−W2
⇔
(a−2) 0 0 | 0
2 1 1 | 2
1 1 2 | a
i masz.
dla a=2 będzie niezonaczony ... bo pierwsze równanie się 'wyzeruje'
dla a≠2 będzie oznaczone lub sprzeczne
17 sie 13:10
loitzl9006: Jola, nie licz delty, policz wyznaczniki najpierw jak już pisałem.
17 sie 13:11
Jola: x = o , y = 2a− a2 − 6 ,z = a2 +4 −4a
17 sie 13:20
loitzl9006: Wx i Wz masz dobrze; Wy mam inaczej.
Przelicz jeszcze raz Wy:
a 2 1
2 2 1
3 a 0
17 sie 13:26
Jola: 2a − a2
17 sie 13:32
Aga1.: Teraz dobrze.
17 sie 13:34
loitzl9006: Ok. Teraz popatrz na wskazówki Agi. Wszystko napisane. Napisz swoje rozwiązania − sprawdzimy.
17 sie 13:34
Jola: Teraz do tych wyznacznikow podstawic ze a = 2 ?
17 sie 13:35
loitzl9006: Nie. Trzeba uzgodnić dla jakich a układ jest oznaczony, dla jakich a jest nieoznaczony, a kiedy
sprzeczny.
Najpierw powiedz, kiedy układ równań jest oznaczony (czyli ma jedno rozwiązanie)? Wystarczy
rozwiązać jedną prostą nierówność.
17 sie 13:38
Aga1.: Tak
17 sie 13:38
Jola: W = 2−a
W = 2
W≠0 uklad oznaczony
17 sie 13:39
loitzl9006: Kiedy układ równań jest oznaczony? Jaki musi być spełniony warunek, żeby był oznaczony?
17 sie 13:39
Aga1.: W≠0⇔2−a≠0⇔a≠2
Odp dla a≠2 układ jest oznaczony.
teraz za a podstaw 2 i oblicz wyznaczniki
17 sie 13:41
Jola: wx =o , wy= o , wz= o
17 sie 13:44
Aga1.: Ok.Jaka odpowiedź?
17 sie 13:45
Jola: jest tylko oznaczony
17 sie 13:47
loitzl9006: No nie jest tylko oznaczony, przecież dla a=2 wartości wszystkich wyznaczników W, Wx, Wy, Wz
są równe zero... Z tego wniosek, że dla a=2 układ jest ... ?
17 sie 13:54
Jola: nieoznaczony
17 sie 13:55
loitzl9006:
17 sie 14:05
Jola: dzieki za pomoc
17 sie 14:07