iwka: wiedząc,że cosα = -7/25 i α nal.(180,270) obl.: w liczniku 4sinα +2sinα w mianowniku 4tgα
+3ctgα
26 maj 21:43
lila: ( 4sinα +2sinα)/( 4tgα+3ctgα)=[4√1-cosa+2√1-cosa]/[4(sinα/cosα)+3(cosα/sinα)]=
[4√1-cosa+2√1-cosa]/[4(√1-cosα/cosα)+3(cosα/√1-cosα)]=
wstawiamy cosα = -7/25=-0,28 otrzymujemy:
[4√1+0,28+2√1+0,28]/[4√1+o,28/-0,28)+3(-0,28/√1+0,28)]=
4*1,13+2*1,13/4*1,13/-0,28+3(-0,28/1,13)=
4,52+2,26/4,52/-0.28)-3*0,24=6,78/-16,14-0,72=6,78/-16,86≈-0,4
28 maj 15:49
iwka: dzieki wielkie
29 maj 08:46