matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Szajbus:
a
2
b
Wiedząc, że
=
oblicz
a+b
3
a+b
17 sie 12:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
2
a
=
⇔ 3*a = 2*(a+b) ⇔ 3a − 2a = 2b ⇔ b =
a+b
3
2
więc:
b
a
2
1
a
1
2
1
=
=
*
=
*
=
a+b
a+b
2
a+b
2
3
3
drugi sposób: skoro a+b=3 ... a=2 ... to b = a+b − a = 3−2 = 1
17 sie 12:19
Szajbus:
Dzięki właśnie nie wiedziałem jak to ładnie zapisać
17 sie 12:21
pigor:
... lub np. tak :
a
2
b
2
b
b
1
=
/+
⇒ 1 =
+
⇒
=
.
a+b
3
a+b
3
a+b
a+b
3
17 sie 12:54