matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Szajbus:
Przekształcając równanie oblicz a , gdy x−a = (ay−y)b
17 sie 12:13
rumpek:
x − a = (ay − y)b x − a = aby − by −a − aby = −by − x a + aby = by + x a(1 + by) = by + x
by + x
a =
1 + by
17 sie 12:14
Szajbus:
Dzięki też mi tak wyszło
17 sie 12:16