funkcja kwadratowa, nierówności kwadratowe z parametrem
Łukasz: Rozwiąż nierówność tak, aby rozwiązaniem był zbiór liczb rzeczywistych:
−3<(x2−mx+1)/(x2+x+1)<3
Nie wiem jaki powinien być wynik. Utknąłem w momencie, kiedy ta pierwsza (−3<...) nierówność
wygląda u mnie tak:
4x4−(m−7)x3+(11−m)x2+(7−m)x+4>0
Nie mam pojęcia co można z tym zrobić dalej. Mógłby ktoś pomóc?
17 sie 12:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
mnozysz przez (x
2+x+1) ... a nie przez kwadrat ... ponieważ x
2+x+1 = 0 ... brak miejsc
zerowych ... parabola jest NAD osią OX, więc przyjmuje zawsze wartość dodatnią
−3(x
2+x+1) < x
2 −mx + 1 ⇔ 0<4x
2 + (3−m)x + 4
skoro ma być zbiór liczb rzeczywistych to Δ<0

Δ = (3−m)
2 − 4*4*4 = .... <0
rozwiązujesz dla jakiego 'm'
identycznie z drugą nierównością
17 sie 12:22
Łukasz: Rzeczywiście, nie wpadłem na tę parabolę, stąd ten niepotrzebny kwadrat. Dzięki!
17 sie 12:29
pigor: ... ... niezbyt fortunnie zacząłeś, a ja widzę to np. tak : ponieważ ∀x∊R x
2+x+1>0 , bo
(a=1 i Δ<0) , to "twoja" nierówność wyjściowa :
−3<(x2−mx+1)/(x2+x+1)<3 ⇔ −3x
2−3x−3) < x
2−mx+1 < 3x
2+3x+3 ⇔
⇔ 4x
2+(3−m)x+4 >0 i 2x
2+(3+m)x+4 >0 ⇒ warunki zadania będą spełnione ⇔
⇔ (3−m)
2−64< 0 i (3+m)
2−32< 0 ⇔ (3−m−8)(3−m+8)< 0 i (3+m−4
√2)(3+m+4
√2)< 0 ⇔
⇔ (m+5)(m−11)< 0 i (m+3−4
√2)(m+3+4
√2)< 0 ⇔ −5<m<11 i −3−4<m<−3+4
√2 ⇔
⇔
−5< m <11 ⇔
m∊(−5;11) . ...
17 sie 12:36
Łukasz: Dzięki za oba sposoby.
17 sie 12:50
Łukasz: Chciałbym się jeszcze upewnić, bo wyszedł mi inny wynik niż Tobie, pigor. Wyszło mi m∊(−5;1).
To nie wiem, kto ma błąd. Nie powinno być 2x2+(3+m)x+2?
17 sie 13:00
pigor: tak, przepraszam , masz rację .
17 sie 13:06