?
Patryk: Wykaż,że dla kazdej liczby naturalnej n dana liczba jest podzielna przez 3
7n−1
dla 1 71−1=6
7n−1=3t
7n=3t+1
7n+1−1=7n*7−1
(3t+1)7−1
21t+6
3(7t+2) jest ok ?
17 sie 10:04
rumpek:
1
o n = 1
7
1 − 1 = 7 − 1 = 6 * 1 = 3 * 2 * 1 = 3 * a
2
o n = k ∊ N
7
k − 1 = 3t
7
k = 3t + 1
3
o k + 1
7
k + 1 − 1 = 7
k * 7 − 1 = (3t + 1) * 7 − 1 = 21t + 7 − 1 = 21t + 6 = 3(7t + 2) = 3 * m,
m∊N
c.n.u.
17 sie 10:08
Bogdan:
albo korzystając z wzoru skróconego mnożenia an − 1:
7n − 1 = (7 − 1)(7n−1 + 7n−2 + ... + 1) = 3*2*(7n−1 + 7n−2 + ... + 1)
17 sie 10:14
Patryk: ale musisz przyznać ,ze moje obliczenia są prawie dobre
17 sie 10:15
Bogdan:
Prawie, bo przydałoby się określić poszczególne kroki:
1o sprawdzenie dla n = 1
2o założenie dla n = k
3o teza dla n = k+1
4o dowód
17 sie 10:21
Patryk: ok
17 sie 10:22
Patryk: n3+2n zadanie do tego samego polecenia .ale nie wiem jak .cos nie wychodzi
17 sie 10:24
Bogdan:
n3 + 2n = n(n2 + 2) = n(n2 − 1 + 3) = n(n2 − 1) + 3n = ... dokończ
17 sie 10:26
Patryk: nie umiem. rozumiem to przekształcenie ,ale
17 sie 10:28
krystek: A może podpowiem .
Masz n(n2−1)=n(n−1)(n+1)=(n−1)n(n+1) i co przedstawia ten iliczyn
17 sie 10:31
Bogdan:
... = n(n − 1)(n + 1) + 3n
Co wiemy o iloczynie trzech kolejnych liczb naturalnych: (n − 1) * n * (n + 1) ?
17 sie 10:31
Patryk: jest zawsze podzielny przez 3 ,tak myślę bo wychodzi gdy obliczam na kalkulatorze np 1*2*3
lub 99*100*101
17 sie 10:35
rumpek: n(n − 1)(n + 1) − 3 kolejne liczby całkowite, mówi ci to coś

?
17 sie 10:37
Patryk: nie
17 sie 10:38
DZIADZIA: CzescRumpek pamietasz mnie?
17 sie 10:41
rumpek:
Patryk − iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych n(n − 1)(n + 1) wśród nich na pewno
jedna dzieli się przez 3 i co najmniej jedna przez 2

Ale tylko 1 informacja ci jest
potrzebna.
DZIADZIA − tak
17 sie 10:45
Patryk: zapamiętam,dzięki
17 sie 10:45
DZIADZIA: zdałem mature dzieki tej stronce po 5latach przerwy,dużo zawdzieczam takim ludziom jak Ty AGa1
Gustlik no i wspaniała Basiek z która mam kontakt do dziś
Polemam każdemu tą stronke jest wspaniała a Jakub za jej stworzenie powinien dostać nagrodę
Pozdrawiam wszystkich i życzę szcześcia na poprawkowej maturce!
17 sie 11:12
krystek: @[P[DZIADZIA] Wytrwałośc popłaca. Gratuluję!
17 sie 11:19
Patryk: mam inne zadanie z takie: wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla których istnieje takie x
,że liczby 51+x+51−x, m/2 ,25x+25−x są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego .
wiem ze
m=51+x+51−x+25x+25−x
nie jestem pewien jak to zrobić, może narysować prawą stronę i badać liczbę rozwiązań w
zależności od prostej y=m ?
17 sie 11:42
rumpek: 25
x = 5
2x i jedziesz dalej
17 sie 11:45
Patryk: | | 1 | | 1 | |
m=5x*5+5* |
| +52x+ |
| co mi to daje ? t=5x ? |
| | 5x | | 52x | |
17 sie 13:26
Patryk: ?
17 sie 18:47
Gustlik: Cieszę się, że w jakiś sposób Ci pomogłem,
DZIADZIA. Niemniej zdałeś dzięki swojej pracy.
Pozdrawiam
17 sie 22:56
17 sie 23:21
Mila:
| | 1 | |
v≥2 bo jeśli t>0 to t+ |
| ≥2 ( były dowody na forum) |
| | t | |
m=v
2+5v−2
x
w=−2,5 zatem f(v) rosnąca dla v≥−2,5
f(2)=2
2+5*2−2=4+10−2=12 i to jest wartość najmniejsza f(v)
stąd m≥12
17 sie 23:35
Mila: Oczywiście nie xw lecz vw.
17 sie 23:39
Mila: Dzięki i jeszcze jedno.( zawsze myślę,że coś pominęłam, gdy nie mam odpowiedzi).
U Patryka z ciągiem.
17 sie 23:54
Patryk: dzięki
18 sie 11:05
Mila: Odpowiedź zgadza się z podręcznikową?
18 sie 15:09
Patryk: własnie tak
18 sie 15:13
Mila: Cieszę się.Wieczorem ( i nie tylko) łatwo o pomyłkę.
18 sie 15:24