zad
miki20:
Udowodnij że 116+53 jest podzielne przez 7, oraz 515−1 jest podzielne przez 31
To zdanie było ale nic z tego co ktoś napisał nie rozumiem, mógłby ktoś napisać lepiej i coś
się robi po kolei
16 sie 23:37
Artur z miasta Neptuna:
116 = (112)3 = 1213
a3+b3 = (a+b)(a2−ab+b2)
czyli:
1213 + 53 = (121+5)(1212+121*5 + 52) = 126*(1212+121*5 + 52)
126 = 21+105 = 21+35+70 ... czyli 126 jest podzielne przez 7, więc iloczyn powyżej także jest
podzielny przez 7
c.n.w.
16 sie 23:41
miki20: dzięki

ale 51
5−1 jest podzielne przez 31 ← co z tym przykładem mistrzu?
16 sie 23:55
Eta:
Liczba 51
5−1 nie jest podzielna przez 31
17 sie 00:01
Artur z miasta Neptuna:
coś źle zapisałeś
bo to NIE JEST prawdą. Sprawdź treść zadania
17 sie 00:03
miki20: Jak to udowodnić że nie jest prawdą
17 sie 16:02