wykazanie z liczba pięciocyfrowa.
Timmy: Wykaż, że wszystkie liczby pięciocyfrowe złożone z różnych cyfr 1,2,3,4 i 5 można podzielić na
dwa rozłączne zbiory tak, aby sumy kwadratów liczb będącymi elementami tych zbiorów były
równe.
Można prosić o jakąś wskazówkę?
16 sie 22:41
Artur z miasta Neptuna:
Timmy ... masz pokazany przykład

bo wybacz, ale nie rozumiem tego ... albo inaczej − to w
jaki sposób to rozumiem wskazuje na to, że nie jest o prawdą.
16 sie 22:44
Artur z miasta Neptuna:
aaaa ... już wiem
16 sie 22:44
Timmy: Nie, nie mam przykładu.
16 sie 22:55
Artur z miasta Neptuna:
krok 1.
ile jest takich liczb

odp 5! = 5*4*3*2 = 120
krok 2.
ile wynosi:
(x+y+z+w+l)
2 = x
2+y
2+z
2+w
2+l
2+2xy+2xz+2xw+2xl+2yz+2yw+2yl+2zw+2zl+2wl
krok 3.
ile jest liczb, które mają cyfrę 5 na miejscu jedności ? 24
ile jest liczb, które mają cyfrę 5 na miejscu dziesiątek? 24
itd.
krok 4.
można wybrać tak 60 liczb, ale wśród nich było dokładnie:
12 które mają pierwszą cyfrę 5 (a także 12 z pierwszą cyfrą 4, 3, 2, 1)
12 które mają drugą cyfrę 5 (−−− || −−−− || −−−)
itd.
krok 5.
każdą z tych cyfr zapisujemy w postaci:
np. 54321 = 5*10000 + 4*1000 + 3*100 + 2*10 + 1
krok 6.
stosujemy wzór z kroku 2.
w rezultacie otrzymujemy
12 razy (5*10
5)
2 + (5*10
4)
2 + (5*10
3)
2 + (5*10
2)
2 + (5*10)
2 + (5)
2
12 razy (4*10
5)
2 + (4*10
4)
2 + (4*10
3)
2 + (4*10
2)
2 + (4*10)
2 + (4)
2
itd.
6 razy (2*5*4*10
5+4) + (2*5*4*10
5+3) + (2*5*4*10
5+2) + (2*5*4*10
5+1) +
(2*5*4*10
5) + (2*5*4*10
4+3) + (2*5*4*10
4+2) + (2*5*4*10
4+1) + (2*5*4*10
4) +
(2*5*4*10
3+2) + (2*5*4*10
3+1) + (2*5*4*10
3) + (2*5*4*10
2+1) + (2*5*4*10
2) +
(2*5*4*10
1)
6 razy (2*5*310
5+4) + .......
itd.
krok 7.
skoro wybraliśmy 60 liczb, które spełniają krok 4, to zostało dokładnie 60 liczb które także
spełniają ten warunek (patrz krok 3). Tak więc suma z kroku 6 jest taka sama dla obu zbiorów
16 sie 23:00
Timmy: Ok, rozumiem, w sumie nie było trudne, dzięki bardzo.
16 sie 23:14
Artur z miasta Neptuna:
pamiętaj tylko, że to co napisałem to nie jest dowód stricto ... tylko hmmmmm 'objaśnienie'
16 sie 23:28
Timmy: Tak, tak, dalej już sobie poradzę, dzięki.
17 sie 11:21