36
miki20: jak wymienić dzielniki liczby 36 , co zrobić aby znaleźć dzielniki i je wypisać?
16 sie 21:22
Aga1.:
Można 36 rozłożyć na czynniki pierwsze.
D36={1,−1,2,−2,3,−3,4,−4,6,−6,9,−9,12,−12,18,−18,36,−36}
16 sie 21:27
Mateusz:
2 sposoby
1)przy małych liczbach pamiec powinna wystarczyc + ewentualnie kartka papieru
2) Wyznaczasz NWW
16 sie 21:29
Mateusz: Tfu wróć nie wyznaczasz NWW tylko rozkładasz liczbe na czynniki pierwsze
16 sie 21:30
Saizou : 36=2*2*3*3=22*32
liczba dzielników=(2+1)(2+1)=3*3=9
a dzielniki tej liczby to {1,2,3,4,6,9,12,18,36}
16 sie 21:34
Aga1.: Saizou, wymieniłeś tylko dzielniki naturalne liczby 36.
16 sie 21:49
Saizou : no to jeszcze trzeba dopisać ujemne

{−1,−2,−3,−4,−6,−9,−12,−18,−36,1,2,3,4,6,9,12,18,36} zatem jest ich 18
16 sie 22:03