jaet
miki20:
Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych nieujemnych takich, że suma ich iloczynu i ilorazu jest
równa 185.
Jak za to się zabrać :
| | a | |
Przyjąłem że: a*b + |
| =185 |
| | b | |
16 sie 21:18
miki20: no właśnie o co chodzi z tym zastanów się kiedy będzie wyrażenie w nawiasie liczbą całkowitą
nic nie rozumiem co do mnie piszesz
16 sie 21:37
miki20: jak to rozgryźć?
16 sie 21:41
Saizou : | | 1 | |
a(b+ |
| )=185, a liczbę 185 można zapisać jako 1*185 lub 185*1 lub 5*37 lub 37*5
|
| | b | |
16 sie 21:44
Saizou : przy założeniu że b≠0
16 sie 21:45
ICSP: sprawdź dla jakich b zachodzi własność :
b2+1 | 185
16 sie 21:47
miki20: Saizou , zawsze nie wiem o co chodzi z tymi założeniami , wytłumacz mi na tym przykładzie
16 sie 21:47
ICSP: Saizou a b = 2 oraz a = 74

Teraz im może być smutno.
16 sie 21:51
miki20: Czy to jest koniec zdania Saizou?
16 sie 21:52
miki20: ?
16 sie 22:02
Saizou : ja bym to obliczył i posprawdzał czy są to liczby nieujemne.Ale jak widzi
ICSP to nie
wszystkie takie pary
16 sie 22:07
ICSP: Saizou
16 sie 22:08
miki20: Saizou , co dalej z tym zadaniem?
16 sie 22:08
Saizou : [P{ICSP]] będą jeszcze jakieś pary

16 sie 22:13
ICSP: przecież dałem wskazówkę o 21:47

Sprawdź sam
16 sie 22:13
Saizou : 30 i 6
16 sie 22:15
ICSP:
16 sie 22:18
miki20: nie rozumiem , mam polecenie że suma iloczynu i ilorazu jest równa 185 , jak to zrobić, krok po
kroku
16 sie 22:19
ICSP: Według mnie tyle. Jednak mogę się mylić
16 sie 22:19
16 sie 22:25
Mila:
D
185={1,5,37,185} zbiór dzielników liczby 185
| | a | |
ab+ |
| =185 /*b i b≠0 i b∊C+ |
| | b | |
ab
2+a=185b
a(b
2+1)=185b
1) b
2+1=1 ⇔b
2=0 sprzeczne z założeniem
2) b
2+1=5⇔ b
2=4⇒ b=2
3) b
2+1=37⇔b
2=36⇒ b=6
4) b
2+1=185⇔ b
2=184 ⇒b=
√184∉C
+
5) b
2+1=b⇔b
2−b+1=0
Δ=−3 brak rozwiązań rzeczywistych
tak samo w przypadkach b
2+1=5b i b
2+1=37b i b
2+1=185b ... brak rozwiązan.
| | 74 | |
zatem a=74 i b=2 spr. 74*2 + |
| =148+37 =185 |
| | 2 | |
| | 30 | |
oraz a=30 i b=6 spr. 30*6+ |
| =180+5=185 |
| | 6 | |
Odpowiedź......
17 sie 17:07
Mila: Eto, sprawdź.
17 sie 23:44
Eta:
ok
17 sie 23:46
Mila: Dzięki i jeszcze jedno.( zawsze myślę,że coś pominęłam, gdy nie mam odpowiedzi.) U Patryka z
ciągiem.

i Dobranoc. Kolorowych snów.
17 sie 23:56