Obliczyć pole obszaru ograniczonego liniami.
Miraclepl: Obliczyć pole obszaru ograniczonego liniami.
y=x
2+1 i y=3−x
Proszę o sprawdzenie, to dla mnie "nowe" zagadnienie:
1. Rysuje wykresy
2. Sprawdzam zakres obszaru, którego mamy policzyć pole i podstawiam do granic całki czyli x z
prawej strony bedzie u góry całki a x z lewej strony będzie na dole całki.
3. Sprawdzam która funkcja ogranicza obszar od góry i robię całkę oznaczoną z granicami
wyliczonymi wyżej (funkcja ograniczająca z góry − funkcja ograniczająca z dołu)
W tym wypadku zrobiłem tak: (słabo mi działa rysowanie tutaj):
Na wykresie jest parabola z ramionami skierowanymi w górę i prosta.
Obszar z lewej jest ograniczony w x=−2 a z prawej x=1
Prosta ogranicza ten obszar z góry.
więc zrobiłem w ten sposób
| | x2 | | x3 | |
∫ od −2 do 1 (3−x−x2−1)dx=* ∫(3−x−x2−1)dx=∫2dx−∫xdx−∫x2dx=2x− |
| − |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 12 | | 13 | | −22 | | −23 | |
*= [2*1− |
| − |
| ] − [2*(−2)− |
| − |
| ] = 4,5j2 |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
Niewiem jak to sprawdzić na wolfram alpha dlatego pytam czy dobrze
16 sie 20:23
16 sie 20:38
Miraclepl: to wiem, tylko nie wiem jakim poleceniem zrobić z tego pole
16 sie 20:41
16 sie 20:43
16 sie 20:44
Miraclepl: a jeśli mam podane czy linie ?
Mam takie zadanko: y=x
3, y=8 i x=0, policzyłem i pole wyszło mi −8j
2 a przecież nie może być
ujemne

Z góry dziękuje
16 sie 20:50
Miraclepl: *trzy linie
16 sie 20:50
loitzl9006:

a jaką masz całkę z której liczysz? bo ja mam
∫ 8 −x
3 dx granice od zera do dwóch
16 sie 20:55
16 sie 20:58
Miraclepl: mój błąd, już wszystko ok dzięki
| | x4 | |
∫8−x3 dx= ∫8dx−∫x3dx = 8x− |
| +C |
| | 4 | |
czyli: pole wyszło 12 j
2 ?
16 sie 20:58
Miraclepl: bo wolfram nie trawi pola z trzech linii
16 sie 21:00
loitzl9006: picia, sprytne nie znałem tego

wynik jest ok.
16 sie 21:01
picia:
16 sie 21:03
Miraclepl: a ten przykład:
Wyszła mi całka ∫ od 0 do pi/4 (tgx+sinx)
a na końcu wynik otrzymalem: ≈ 0,63957 j
2
16 sie 21:23
Mila: zadanie z 20:50
Niestety rysunek mi nie wchodzi.
Granice całkowania :
x=0 dolna granica
x
3=8
x=2 górna granica
| | 1 | |
∫02(8−x3)dx=[8x− |
| x4]02=8*2−1/4*16=12 |
| | 4 | |
16 sie 21:24
Miraclepl: Dziękuje
Mila 
To teraz coś na temat długości krzywej mi podpowiesz ?

y=ln sinx (tak mam napisane na liście egzaminacyjnej więc chyba jest to: y=ln|sinx|)
16 sie 21:32
Mila: 21:23 raczej podajemy wartość dokładną.
16 sie 21:35
Mila: Jeśli krzywa ma równanie y=f(x), przy czym f(x) ma pochodną ciągłą
w przedziale [a,b], to długość łuku wyraża się wzorem:
L=∫ab√1+(y' )2dx
16 sie 21:45
Mila: ?
16 sie 21:58
Mila:
nie pisze granic całkowania dla wygody
| | sin2x+cos2x | | dx | | dx | |
=∫√ |
| dx=∫ |
| =∫ |
| = |
| | sin2x | | √sin2x | | |sinx| | |
wartość bezwzględną możemy opuścić bo w granicach całkowania funkcja przyjmuje wartości
dodatnie
16 sie 22:30
Miraclepl:
| | dx | | 1 | | 1 | |
L=∫ |
| (miałem już wyliczoną niedawno) = (− |
| ln|cosx+1|+ |
| ln|cosx−1|) |
| | sinx | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
Ostatecznie L= |
| ln| |
| | − |
| ln|− |
| | ≈ 0,54927 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Coraz więcej liczenia i coraz dziwniejsze wyniki

Z góry dziękuje,
Dobranoc
16 sie 23:56
Mila: | | x | |
Ja obliczyłam całkę podstawieniem tg |
| =t |
| | 2 | |
| | π | | π | | √3 | | ln3 | |
L=lntg |
| −lntg |
| =ln1−ln |
| =0−ln√3+ln3= |
| |
| | 4 | | 6 | | 3 | | 2 | |
17 sie 15:12
Miraclepl: czyli to samo

hurra
17 sie 15:14
Mila: Oczywiście, napisałam II sposób, bo taka całkę możesz znaleźć w tablicach.
17 sie 15:29
Miraclepl: Wiem wiem tylko problem w tym, że na egzaminie z tablic korzystać nie mogę a zapamiętać
wszystkich wzorów też nie zdołam
17 sie 15:34