Całka
Szana: Całka (naprawdę nie mam pojęcia jak to zrobić) Poproszę o jakieś wskazówki
16 sie 18:55
Artur z miasta Neptuna:
wskazówka:
przez części
16 sie 19:11
Miraclepl: Mógłby ktoś to rozpisać (nawet jeśli Szana już wiem) bo sam jestem ciekawy
16 sie 20:40
loitzl9006:
u'=1, v=−ctg x
| | 1 | |
∫ x* |
| dx = −x*ctg x + ∫ ctg x dx |
| | sin2 x | |
Całkę ∫ ctg x dx przez podstawienie sin x = t
16 sie 20:50
Bogdan:
| | f'(x) | |
Korzystając z zależności: ∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
obliczamy
| | cosx | | (sinx)' | |
∫ ctgx dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ln|sinx| + C |
| | sinx | | sinx | |
16 sie 21:01