podzielność
Krzychu: wykaż, że 32n−1 jest podzielne przez 8 dla n∊N
posłużę się tutaj ∥ jako przystaje, bo tego symbolu nie mogę tutaj znaleźć.
32∥1 (mod 8) − to jesne
32∥1 (mod 8) /n
32n∥1n (mod 8)
i tutaj jako że 1n=1 zawsze dla warunku, to
32n−1∥ (mod 8)
I to jest dowód wystarczający? To moje pierwsze zadanie tym sposobem.
I co to w ogóle znaczy modulo ?
16 sie 18:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
x (mod 8) = y ⇔ x podzielone przez 8 daje resztę y
16 sie 18:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
a może na odwrót x i y ... nie pamiętam już jak zapis był poprawny
16 sie 18:31
Bogdan:
Jeśli jest to zadanie z materiału szkoły średniej, to trzeba inaczej.
Np. korzystając z wzoru skróconego mnożenia an − 1 = ... :
32n − 1 = 9n − 1 = (9 − 1)(9n−1 + 9n−2 + ... + 1) = 8*(9n−1 + 9n−1 + ... + 1)
16 sie 18:38
Krzychu: to na maturze to odrzucą?
16 sie 18:40
Bogdan:
Nie, na maturze można stosować dowolne metody
16 sie 18:42
Krzychu: ok dzięki, faktycznie Twoim Bogdan sposobem to jest łatwiej, ale ja nie przepadam za tym
wzorem.
Macie może jakieś maturalne trudniejsze zadanka na dowodzenie podzielności? Chciałbym się
sprawdzić właśnie w kongruencjach.
16 sie 18:47
Krzychu: Artur, wersja pierwsza jest ok.
16 sie 18:50
Mila: Znasz dwumian Newtona? Bardzo łatwo wychodzi.
16 sie 22:07
rumpek: Bądź nieśmiertelną indukcją

T: 8 | (3
2n − 1)
1
o n = 1
3
2 − 1 = 9 − 1 = 8 = 8 * 1
2
o k = n ≥ 1
3
2k − 1 = 8t
3
2k = 8t + 1
3
o k + 1
3
2(k + 1) − 1 = 3
2k + 2 − 1 = 3
2k * 9 − 1 = (8t + 1) * 9 − 1 = 9 * 8t + 9 − 1 =
9 * 8t + 8 = 8(9t + 1)
c.n.u.
16 sie 22:27