Całka z arccosxdx.
IggyPop: Może mnie ktoś olśnić i pokazać jak należy rozwiązać całkę ∫arccosxdx ? Siedzę nad tym już
dłuższą chwilę, ale chyba jestem za ciemny żeby a rozwiązać.
16 sie 18:08
Bogdan:
przez części
∫ 1*arccosx dx
16 sie 18:11
loitzl9006: ∫arccosx dx obliczasz przez części
u=arccos x
v'=1
stosujesz wzór na całkowanie przez części
a potem zostaje Ci całka postaci
obliczasz ją np. przez podstawienie 1−x
2 = t
Uważaj na znaki bo łatwo się pogubić
16 sie 18:16
pigor: arccosx=α ⇒ cosα=x ⇒ −sinα dα= dx , wtedy np.
tak :
∫arccosx dx= −∫α sinα dα = | u=α i dv=sinαdα ⇒ du=dα i v=−cosα| =
= αcosα+∫sinαcoα dα = αcosα+
12∫sin2αdα = acosα −
12cos2α =
= x arccosx −
12(2cos
2α−1) +C=
x arccosx − 12(2x2−1)+C . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
o ile gdzieś się nie ...
16 sie 18:25
IggyPop: Dzięki.
16 sie 18:57