Dziedzina
Paweł: | x2+5x | | x2−25 | |
| * |
| |
| x2−10x+25 | | x2+5x | |
Wynik mi wyszedł taki jaki powinien tylko czego ta dziedzina taka dziwna?
D=R\{0,5,−5}
16 sie 17:39
Bogdan:
Drugi mianownik: x2 + 5x = x(x + 5), stąd x ≠ 0 i x ≠ −5
16 sie 17:49
Paweł: Ja to ślepy na tą matmę jestem

.Dzięki
16 sie 17:51
Paweł: Dobra a tego to już całkiem nie wiem i wynik i dziedzina zła.
| x3−1 | | x2−2x+1 | |
| : |
| |
| x2+4 | | x3−x2+4x−4 | |
16 sie 17:58
16 sie 18:18
Bogdan:
x
3 − x
2 + 4x − 4 = x
2(x − 1) + 4(x − 1) = (x − 1)(x
2 + 4)
oraz z wzorów skróconego mnożenia: x
3 − 1 = (x − 1)(x
2 + x + 1)
Stąd mamy:
| | (x − 1)(x2 + x + 1) | | (x − 1)2 | |
... = |
| : |
| = |
| | x2 + 4 | | (x − 1)(x2 + 4) | |
| | (x − 1)(x2 + x + 1) | | (x − 1)(x2 + 4) | |
= |
| * |
| = ... dokończ |
| | x2 + 4 | | (x − 1)2 | |
założenia: ...
16 sie 18:19
Paweł: Dobra to drugie już sam zrobiłem.
16 sie 18:22
Paweł: Tutaj gdzie ty zrobiłeś mam tak samo ale wynik i dziedzina i tak jest zła.
16 sie 18:27
Paweł: Nie czekaj bo ja źle sobie przepisałem potęgi i dlatego mam źle

.CZyli wynik już jest tylko
dziedzina dalej lipna.
16 sie 18:30
Aga1.: Przy dzieleniu muszą być obydwa mianowniki i drugi licznik różne od zera.
W tym przypadku x≠1 i tyle.
16 sie 21:17
Gustlik: | a | | c | | a | | d | |
| : |
| = |
| * |
| , stąd b, c, d≠0 |
| b | | d | | b | | c | |
Prz dzieleniu to, co na czerwono, "podlega" założeniom, musi być ≠0. Dzieje sie tak dlatego, że
mianowniki z oczywistych wzgledów muszą być ≠0, a jak wiadomo dzielenie ułamków zamienia się
na mnożenie przez odwrotność drugiego ułamka i jego licznik po zamianie stanie się
mianownikiem, więc musi też byc ≠0. Nie "podlega" założeniom ≠0 tylko licznik pierwszego
ułamka.
17 sie 00:34