dokladna wartosc liczby
withdrawn: Podaj schemat obliczeń i dokładną wartość liczby 1310.
Z jakich praw działań korzystasz?
16 sie 16:38
withdrawn: liczba to 1310
16 sie 16:38
mala2:
notacja wykładnicza
1310 = 1,3 * 10 * 1310 = 1,3 * 101+10 = 1,3 * 1011
= 130 000 000 000
b = a * 10k, gdzie a jest liczbą całkowitą
Nie wiem, czy o to Ci chodzi.
16 sie 16:46
Bogdan:
np tak:
132 = a
1310 = ((a2)2 *a
16 sie 16:47
Bogdan:
1,3*10
11 ≠ 13
10 
13
10 = 137858491849
16 sie 16:52
Bogdan:
132 = 169
1310 = ((169)2)2 * 169
16 sie 16:59
withdrawn: no dobrze,co mi dają takie przeksztalcenia Bogdan? Generalnie nadal liczysz to pewnie na
kalkulatorze... ja bym potrzebowala jakiegos rozpisania fajnego, z ktorego latwo jest policzyc
wartosc tej liczy,a zapisanie tego jako poteg potegi za duzo nie daje,bo nadal liczysz to na
kalkulatorze i w sumie nic nie widac sprytniejszego...:(
16 sie 17:02
Bogdan:
Zmniejszam liczbę kroków przy wykonywaniu obliczeń.
16 sie 17:10
Bogdan:
Na kalkulatorze od razu w jednym kroku wykonam obliczenie 1310
16 sie 17:14
lenka: inaczej tego juz sie nie da zrobic tak? to wedlug Ciebie najmniejsza liczba krokow?
16 sie 17:17
Bogdan:
Tylko mnożeniem.
Zamiast 13*13*13*13*13*13*13*13*13*13
można tak: (13*13) = 169, 169*169 = 28561, 28561*28561= 815730721
815730721*169 = 137858491849
ale czy tak jest szybciej?
Takie postępowanie łatwo zaprogramować.
16 sie 17:46
lenka: a nie da sie czegos jeszcze zastosowac by bylo latwiej... np. 1692 = (170−1)2
16 sie 18:19
Bogdan:
To raczej wydłuża obliczenia:
(170 − 1)2 = 1702 − 340 + 1 = 28900 − 340 + 1 = 28901 − 340 = 28561
16 sie 18:22