Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane
dawid320: Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane
c) a6–a4=1, a5+a13=16
a1+(6−1)r−a1+(4−1)r=1
a1+(5−1r)+a1+(13−1)r=10
a1+5r−a1+3r=1
a1+4r+a1+12r=10
r=0,5
a1+16r=10
r=0,5
2a1=10−16 x 0,5
r=0,5
2a1=2
r=0,5
a1=1
Dobrze?
16 sie 16:28
picia:
nie sprawdzalem dokladnie bo juz na samym poczatku masz blad.
a6−a4=1
masz minus przed a4 a u Ciebie widze plus 3r..
16 sie 16:31
dawid320: Wgl nie wiem ska dja sobie wziolem po znaku = 10, pomylka i ma byc 16
a1+(6−1)r−a1+(4−1)r=1
a1+(5−1r)+a1+(13−1)r=16
a1+5r−a1−3r=1
a1+4r+a1+12r=16
2a1+8r=1
2a1−16r=−16
________________
2a1+8r−2a1−16r=1−16
8r−16r=1−16
−8r=−15
2a1=1−15
2a1=−14
a1=−7
a1=−7
16 sie 17:06
picia:
a1−a1=0
16 sie 17:18
dawid320: Pociupciałem

zaraz wrzucę na nowo
16 sie 17:24
dawid320: a1+5r−a1+3r=1
a1=0 5r+3r=8r
a1+5r−a1−3r=1
a1−a1=0 5r−3r=2
Mimo, że zadanie dotyczy tylko tego drugiego, to w obydwu przypadkach dobrze obliczam? Chcę się
upewnić, czy dobrze odczytuje te równania.
16 sie 17:37
dawid320: Teraz chyba dobrze:
a1+(6−1)r−a1+(4−1)r=1
a1+(5−1r)+a1+(13−1)r=16
a1+5r−a1−3r=1
a1+4r+a1+12r=16
r=0,5
2a1+16r=16
2a1+16 x 0,5=16
2a1+8=16
2a1=8
a1=4
I jak?
16 sie 17:43
picia:
sprawdzmy:
a6=4+5*0,5=6,5
a4=4+3*0,5=5,5
6,5−5,5=1

dla pewnosci:
a13=4+12*0,5=10
a5=4+4*0,5=6
6+10=16
16 sie 19:42
pigor: ...
Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane a
6–a
4=1, a
5+a
13=16 ,
no to odpowiedzmy na pytanie w zadaniu np. tak :
a6–a4=1 i a5+a13=16 ⇔ a
1+5r−a
1−3r=1 i a
1+4r+a
1+12r=16 ⇔
⇔ 2r=1 i 2a
1+8*1=16 ⇔
r=12 i
a1=4 − szukana para liczb
określająca ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym :
a
n=a
1+(n−1)r ⇔ a
n=4+(n−1)*
12 ⇔
an=12n+72 . ...
16 sie 21:06
Gustlik: a
5+a
13=16 /:2
a
9=8
a
1=a
9−8r
17 sie 00:20