mam tu takie oo
KEK: w trojkacie abc dlugosci bokow ac i bc sa odpowiednio rowne 2 i 4 zas miara kata acb wynosi 120
oblicz dlugosc odcinka ktory jest czescia wspolna dwusiecznej kata acb i trojkata abc
robilem tak:
trzeci bok AB = c
dwusieczna przecina AB w punkcie D
z tw kosinusa wyszedl c 2√7, potem licze AD z tw dwusiecznej 2/g=4/2{7}−g. wyszlo g=4√7/6
z tw kosinusa licze CD powstaje row, kwadratowe i wychodza 2 wyniki 2/3 i 4/3 a w odpowiedzi
jest tylko 4/3 prosze o jakies info dlaczego odrzucamy wynik 2/3
16 sie 16:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro masz AD wyznaczony ... to CD = c − AD
16 sie 16:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
16 sie 16:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
więc coś masz nie teges
16 sie 16:27
KEK:

g
2=2
2+x
2−2*2*x*cos60
sprawdzalem jeszcze raz i to samo 2 wyniki 4/3 i 2/3, a w odpowiedziach jest tylko 4/3...
16 sie 17:52
Bogdan:
Wynik jest jeden.
16 sie 18:10
KEK: | | 4√7 | |
( |
| )2=22+x2−2*2*x*(cos60) |
| | 6 | |
| 112 | | 1 | |
| =4+x2−4x*( |
| ) //*36 |
| 36 | | 2 | |
112=144+36x
2−72x
36x
2−72x+32=0
Δ=5184−4608=576=24
2
Δ>0
dwa.
16 sie 18:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 4 | | 8 | |
jeżeli tutaj zastosujesz tw. cosinusów to wyjdzie x= |
| lub x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
16 sie 18:42
Artur_z_miasta_Neptuna:

dlaczego

otóż patrz rysunek (d = c−g) wyniki dwa wychodzą w obu przypadkach, ponieważ bok g
(d) może być na dwa sposoby 'ustawiony'
16 sie 18:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
zmienią się pozostały dwa kąty i długość 'x' ... ale dlugość boków 'danych' (wyliczonych)
będzie taka sama.
16 sie 18:50
Bogdan:
| | y | | z | |
Z twierdzenia o dwusiecznej w trójkącie: |
| = |
| ⇒ z = 2y |
| | 2 | | 4 | |
Z twierdzenia cosinusów (cos60
o = 0,5, cos120
o = −0,5):
y
2 = x
2 + 4 − 2x
4y
2 = x
2 + 16 − 4x
Stąd 3y
2 = −2x + 12
| | 28 | |
Z tw. cosinusów: 9y2 = 4 + 16 + 8 = 28 ⇒ 3y2 = |
| |
| | 3 | |
| | 28 | | 8 | | 4 | |
Mamy więc: |
| = −2x + 12 ⇒ 2x = |
| ⇒ x = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
16 sie 18:55
tak: ∫443⇒3
12 kwi 19:07
Eta:

A tak przy okazji
taki sposób :
| | 1 | |
PΔABC= |
| *2*4*sin120o ⇒ P=2√3 |
| | 2 | |
P=P
1+P
2
| | 1 | | d√3 | |
P1= |
| *2*d*sin60o ⇒ P1= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 2d√3 | |
P2= |
| *4*d*sin60o ⇒ P2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
=======
12 kwi 19:53