zadanie
miki20: Wyznacz wszystkie liczby całkowite n , dla których liczba
n−1n+2 jest liczbą całkowitą
Zrobiłem tak :
| n−1 | | −1 | |
| = 1(n+2)−1n+2= 1* |
| ,dobrze jest coś tutaj? |
| n+2 | | n+2 | |
16 sie 16:15
Bogdan:
źle
16 sie 16:17
miki20: to jak ?
16 sie 16:17
konrad: (n+2)−1≠n−1
16 sie 16:18
miki20: czyli co , znaleźć dzielniki −1?
16 sie 16:18
miki20: przedstawcie mi po kolei co się robi
16 sie 16:19
Bogdan:
1(n + 2) − 1 = n + 2 − 1 = n + 1, a powinno wyjść n − 1
Spróbuj jeszcze raz, nie ma tak, by od razu dawać gotowe rozwiązanie.
16 sie 16:19
miki20: problem jest taki że w ogóle nie wiem od czego zacząć , tylko po schematach jadę
16 sie 16:21
miki20: O co chodzi w tym zadaniu , co mam znaleźć?
16 sie 16:21
Bogdan:
Podam podobny przyjkład
| x − 5 | | x + 3 − 8 | | x + 3 | | 8 | | 8 | |
| = |
| = |
| − |
| = 1 − |
| |
| x + 3 | | x + 3 | | x + 3 | | x + 3 | | x + 3 | |
W liczniku x + 3 − 8 = x − 5
16 sie 16:24
miki20: okej ,ale skąd ta ósemka?
16 sie 16:26
Bogdan:
W zadaniu chodzi o to, że trzeba wyznaczyć wszystkie liczby całkowite, które wstawione
| | n − 1 | |
w miejsce n w działaniu |
| dadzą po wykonaniu obliczeń liczbę całkowitą, |
| | n + 2 | |
| | −1 − 1 | | −2 | |
np. n = −1 ⇒ |
| = |
| = −2 ∊ C. |
| | −1 + 2 | | 1 | |
16 sie 16:27
miki20: aha, czyli równie dobrze nie musiała by być ósemka?
16 sie 16:38
picia:
patrz masz n+5 a potrzebujesz miec n+1 to piszesz sobie n+1 i teraz patrzysz co trzeba
dodac/odjac zeby w sumie miec wyjsciowe n+5,trzeba dodac 4,czyli
n+5=n+1+4
16 sie 16:45
miki20: n+1+4n+5 tak ma to wyglądać?
16 sie 16:49
miki20: Chce się wiedzieć skąd ta ósemka wyszła u Bogdana
16 sie 16:50
picia:
nie, moj przyklad byl inny.
pomysl czemu tak
16 sie 16:52
Aga1.: 3−8=−5
16 sie 16:52
miki20: bo 1+4 daje sumę pięć?
16 sie 16:53
picia:
tak, bo n+1+4=n+5
16 sie 16:54
miki20: Aga1, w końcu mi powiedziałaś skąd ta ósemka
16 sie 16:54
Bogdan:
| | x − 5 | |
W przykładzie |
| : |
| | x + 3 | |
mianownik: x + 3
W liczniku wpisujemy dwumian z mianownika i dodajemy taką liczbę, aby wyszedł pierwotny
licznik, czyli
licznik: x − 5 = x + 3 + (ile?, odp. 8), x − 5 = x + 3 − 8
16 sie 16:58
miki20: | n−1 | | n+2−3 | | n+2 | | 3 | | 3 | |
| = |
| = |
| − |
| = 1− |
| ,dobrze? |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
16 sie 16:58
Bogdan:
Tak
16 sie 17:00
Bogdan:
Wymień dzielniki liczby 3
16 sie 17:01
miki20: −3,3,1,−1 ← i teraz podstawić do x+3 czyli ↓
x+3=−3
x+3=3
x+3=1
x+3=−1
x=−6
x=0
x=−2
x=−4 Dobrze?
16 sie 17:05
picia:
co bedzie dla n= −2 ?
16 sie 17:06
picia:
i czemu w ogole x+3?
16 sie 17:07
Bogdan:
Dzielniki 3: −3, 3, −1, 1
Twój mianownik: n + 2
n + 2 = dzielnik liczby 3 ⇒ n = ....
16 sie 17:13
miki20: sory pomyliło mi się ,zaraz poprawię
16 sie 17:15
miki20: dla n+2 = 3,−3,−1,1
n+2 =3
n+2=−3
n+2=−1
n+2=1
n=1
n=−5
n=−3
n=−1
16 sie 17:19
picia:
16 sie 17:21
miki20: teraz mam podobne zadanie i zrobiłem samemu ,zobaczcie
polecenie to samo tylko inne działanie
| 2n+7 | | n+(n−1)+8 | | n+(n−1) | | 8 | | 8 | |
| = |
| = |
| + |
| = n+ 1+ |
| ,dobrze |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
kombinuje?
16 sie 17:23
picia:
lepiej niech
Bogdan potwierdzi dla pewnosci
16 sie 17:23
miki20: dobrze kombinuje?
16 sie 17:28
Bogdan:
Źle
| | 8 | | (n + 1)(n − 1) + 8 | | n2 −1 + 8 | |
Łatwo sprawdzić: n + 1 + |
| = |
| = |
| |
| | n − 1 | | n − 1 | | n + 1 | |
16 sie 17:36
Bogdan:
Kombinuj dalej
16 sie 17:37
miki20: proszę o podpowiedź
16 sie 17:54
Bogdan:
| 2n+7 | | n−1 + n−1 + ile? | | n−1 | | n−1 | | ile? | |
| = |
| = |
| + |
| + |
| |
| n−1 | | n−1 | | n−1 | | n−1 | | n − 1 | |
16 sie 17:58
miki20: 9
16 sie 17:59
16 sie 18:01
Bogdan:
Tak. To teraz rozwiąż zadanie.
16 sie 18:02
miki20: i po sprawdzeniu tego się zgadza
16 sie 18:02
miki20: −9,9,3,−3,1,−1
n−1=−9
n−1=9
n−1=3
n−1=−3
n−1=1
n−1=−1
n= −8
n=10
n=4
n=−2
n=2
n= 0
16 sie 18:03
Bogdan:
Dobrze
16 sie 18:59