zawsze
lim c*√f(x) = c * √lim f(x)
tak samo z ułamkami .. z potęgami ... logarytmami ... sinusami ... itd.
a powiedz mi teraz coś innego, do tego przykładu http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim_%28n-%3Einfty%29+%281%2Bn!%29^%281%2Fsqrt%28n!%29%29
tam dalej on liczy pochodne z silni i
żadne ustrojstwa nie wychodzą, ale jak wpisałem np. n! czy √n! to te pochodne zawierają tam
jakieś dziwne funkcje czy coś, czemu w tym przykładzie tego nie ma?
| 1 | ||
(√n!)' = | * (n!)' | |
| 2√n! |
| 1 | ||
(ln (n!))' = | * (n!)' | |
| n! |
| 1 | 1 | 1 | ||||
(ln (n!+1) )' = | * (n!+1)' = | * [(n!)' + (1)'] = | * [(n!)' + 0] | |||
| n!+1 | n!+1 | n!+1 |