Dobra
Paweł: Rozwiąż równanie:
x4−8=|8x3−x|
Dlaczego mi wychodzi inny wynik niż w odpowiedziach?Mi wychodzi {−1,1,−8,8} a w odpowiedziach
są tylko ósemki.Ja coś źle obliczyłem czy te jedynki nie spełniają jakiegoś warunku?
16 sie 16:08
ICSP: a przypadki
16 sie 16:09
ICSP: Napiszę ci to

Tylko daj mi chwilę
16 sie 16:11
16 sie 16:11
ICSP: |8x
3 − x| = x
4 − 8
najpierw rozwiążemy nierówność :
8x
3 − x ≥ 0
x(8x
2−1) ≥ 0
| | √2 | | √2 | |
x(2√2x − 1)(2√2x+1) ≥ 0 ⇒ x ∊ <− |
| ; 0 > suma < |
| ; + ∞) |
| | 2 | | 2 | |
teraz wystarczy już proste rozpatrzenie przypadkami
| | √2 | | √2 | |
1o gdy x ∊ <− |
| ; 0 > suma < |
| ; + ∞) mamy równanie : |
| | 2 | | 2 | |
8x
3 − x = x
4 − 8
x
4 −8x
3 + x − 8 = 0
x
3(x−8) + (x−8) = 0
(x+1)(x−8)(x
2 − x + 1) = 0
x = 8 v x = −1 gdzie x = −1 nie należy do rozpatrywanego przedziału. Mamy wiec rozwiązanie x =
8
| | √2 | | √2 | |
2o x ∊ (−∞;− |
| ) suma (0 ; |
| ) mamy równanie : |
| | 2 | | 2 | |
8x
3 − x = −x
4 + 8
x
4 + 8x
3 − x − 8 = 0
x
3(x+8) −1(x+8) = 0
(x−1)(x+8)(x
2 + x + 1) = 0
x = 1 v x = −8 z czego x = 1 nie należy do rozpatrywanego przedziału . . Mamy wiec rozwiązanie
x = −8
Łącząc rozwiązania z przypadku 1
o oraz 2
o mamy że x = {−8;8}
16 sie 16:17
Paweł: A skąd ci to √2/2 wyszło?I czego takie przedziały?
16 sie 16:33
ICSP: dobra
machnąłem się przy usuwaniu niewymierności

Trzeba teraz te przedziały pozmieniać. Na rozwiązanie jednak to nie wpływa znacząco.
16 sie 17:10
pigor: ... dobrze jest z def.. wartości bezwzględnej określić dziedzinę tego
równania
D
r : x
4−8 ≥0 ⇔ |x|≥2
0,75 ⇔ x≤ −1,68≈ −
4√8 ∨ x ≥ 1,68 , czyli
Dr=(−∞;−1.68>U<1,68;+∞) i
x=±1 nie należą do Dr , dlatego potem w trakcie
rozwiązywania "wyrzucasz je" . ...
16 sie 18:08