trojkat prostokatny,a środkowa
lenka: W trójkącie prostokątnym ekierkowym ( o kątach 300 i 600) środek okręgu wpisanego połowi
środkową poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego.
Jak ja mam to pokazac?
Generalnie to jest prawda i dostałam wskazówkę, że jak narysuje ten trojkat i narysują tą
srodkową, to gdzies mi sie utworzy trojkat rownoramienny i potem rysujac dwusieczna z
wierzcholka o mierze kata 60 otrzymam dwa trojkaty podobne i zauwaze to "polowienie sie".
Tylko,ze ja tego nie widzę... proszę o pomoc. Moze komus ta wskazowka da do myslenia i zobaczy
to
16 sie 16:07
lenka: brak pomyslu?>
16 sie 17:08
Bogdan:

Co rozumiesz przez sformułowanie: "środek okręgu wpisanego połowi środkową poprowadzoną
z wierzchołka kąta prostego" ?
2r = a + a
√3 − 2a = a
√3 − a = a(
√3 − 1)
16 sie 17:32
lenka: no nie wiem, taka jest tresc zadania........
16 sie 18:15
Bogdan:
Podaj dokładnie treść zadania (przepisz i nie używaj swoich określeń i skrótów)
16 sie 18:44
lenka: Hehe, ale to wlasnie jest dokladna tresc zadania:
" W trójkącie prostokątnym ekierkowym ( o kątach 300 i 600) środek okręgu wpisanego połowi
środkową poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego."
16 sie 19:53
loitzl9006: Zadanie z zeszytu czy z książki? Może chodzi o okrąg opisany, nie wpisany?
16 sie 19:59
b.: a może nie środek, tylko prosta przechodząca przez ten środek i wierzchołek kąta 60o (czyli
jego dwusieczna?), bo to by się zgadzało
16 sie 20:05
lenka: mozliwe ze tak b. jak by to bylo wtedy?>
a co gdyby chodzilo o okrag opisany?
16 sie 21:02
b.: popatrz na rysunek Bogdana i zauważ, ze trójkąt o wierzchołku w kącie 600 i podstawie będącą
opisywaną środkową jest równoboczny...
jak się mają do siebie dwusieczna i środkowa (opuszczone z tego samego wierzchołka) w trójkącie
równobocznym?
16 sie 21:20
b.: a środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym leży w środku przeciwprostokątnej, więc
żadnej środkowej nie połowi
16 sie 21:22
Basia:
W tym zadaniu jest sprzeczność.
Jest dokładnie odwrotnie.
Środek okręgu wpisanego nie może być środkiem środkowej poprowadzonej z kąta prostego.
Widać to na rysunku Bogdana.
Środek okręgu wpisanego w ogóle nie może leżeć na tej środkowej,
bo prosta przechodząca przez wierzchołek kąta prostek i środek okręgu wpisanego tworzy z
przyprostokątnymi kąty 45o, a tam są odpowiednio 600 i 30o.
Zapewne chodzi, jak napisał [P[b.] o środkową wyprowadzoną z wierzchołka, przy kącie 60o.
Ona przecina środkową wyprowadzoną z kąta 90o w połowie.
17 sie 11:54