16 sie 15:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
4x2 − 100 = 4(x2 − 25) = // wzory skróconego mnożenia // = 4(x−5)(x+5)
x2−10x+25 = //wzory skróconego mnożenia// = (x−5)2
dzielisz
analogicznie drugi przyklad (spróbuj sam go zrobić i napisz co wymyśliłeś)
16 sie 15:33
Wasyl: No właśnie do tego też doszedłem, tylko z samym dzieleniem mam problem. W pierwszym przykładzie
| | 4x+20 | | x−2 | |
ma wyjść |
| , a w drugim |
| . Nie wiem skąd wzięły się takie wyniki. |
| | x−5 | | 3 | |
16 sie 15:43
Saizou : licznik x2−4=(x+2)(x−2)
a mianownik 3(x+2)
16 sie 15:45
Wasyl: Dlaczego przy 3 wstawiamy (x+2), jeśli było 3x+6?
16 sie 15:50
Saizou : żeby skrócić wyrażenie x+2
16 sie 15:52
Bogdan:
Bezwzględnie trzeba pamiętać o sformułowaniu założeń, szczególnie przed wykonaniem
uproszczenia ułamka.
16 sie 15:53
Wasyl: | | 25−x2 | | (5−x)(5+x) | | (5−x) | |
Czyli analogicznie w przykładzie: |
| = |
| = |
| ? |
| | 5+x | | 5(5+x) | | 5 | |
16 sie 16:11
picia:
16 sie 16:15
16 sie 16:29
picia:
trzeba by jeszcze zrobic to co napisal Bogdan.
założenie x≠ −5.
16 sie 16:34