rownanie z niewiadoma i parametrem
lenka: Rozwiąż równanie |x/y| = x, traktując je jako:
a) rownanie z dwiema niewiadomymi,
b) rownanie z niewiadomą x i parametrem y
16 sie 14:29
konrad: a)
y≠0
1.
x/y=x
y=1
x∊R
2.
x/y=−x
y=−1
x∊R
nie jestem pewien rozwiązania w 100%
16 sie 15:11
lenka: no wlasnie ja tez nie

a z podpunktem b)
16 sie 15:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
b)
zał. y≠0
| x | | x | | x−xy | |
| = x ⇔ |
| − x = 0 ⇔ |
| = 0 ⇒ x(1−y) = 0 |
| y | | y | | y | |
dla y≠1 x=0
dla y=1 x∊R ... czyli x∊<0;+
∞) //// skoro y>0 to i x>0, aby poczatkowe założenie było
spełnione
| | x | | x | | −x−xy | |
− |
| = x ⇔ − |
| − x = 0 ⇔ |
| = 0 ⇒ −x(1+y) = 0 |
| | y | | y | | y | |
dla y≠−1 x=0
dla y=−1 x∊R .... czyli x∊<0;+
∞) //// skoro y<0 to i x>0, aby początkowe założenie było
spełnione
16 sie 15:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
zał. y≠0
1
o
| | x−xy | |
x/y = x ⇔ x/y − x = 0 ⇔ |
| = 0 ⇒ x(1−y) = 0 |
| | y | |
( x=0 ⋀ y∊<0;+
∞) ) ⋁ (x∊<0;+
∞) ⋀ y=1)
2
o
| | x+xy | |
x−/y = x ⇔ −x/y − x = 0 ⇔ − |
| = 0 ⇒ −x(1+y) = 0 |
| | y | |
( x=0 ⋀ y∊(−
∞, 0>) ⋁ (x∊<0;+
∞) ⋀ y=−1)
ostatecznie:
( x=0 ⋀ y∊R ) ⋁ (x∊<0;+
∞) ⋀ (y=−1 ⋁ y=1))
16 sie 15:32
lenka: dziękuje Artur !
16 sie 16:01