f
takieSobieMaturkoweZadanko: Wykaż, że:
sin4α + cos2α = sin2α + cos4α
sin4α + cos2α = sin2α + cos4α ⇔ sin4α − cos4α − sin2α + cos2α = 0 (sin2α + cos2α =
1)⇔ sin4α − cos4α − 1 = 0 ⇔ sin4α − cos4α = 1 c.n.d
Dobrze?
16 sie 14:01
ICSP: źle
masz przecież −sin2α + cos2α a nie sin2α +cos2α
16 sie 14:03
krystek: Źle.Przecież masz −sin2x+cos2x a to nie jest 1
16 sie 14:06
ICSP: L = sin
4α + cos
2α = (1 − cos
2α)
2 + cos
2α = 1 − 2cos
2α + cos
2α + cos
4α = 1 − cos
2α +
cos
4α = sin
2α + cos
4α = P
c.n.u.
i idę sobie na godzinkę
16 sie 14:11
krystek: L=sin4x+cos2x=(1−cos2x)2+cos2x=1−2cos2x+cos4x+cos2x=....=P i dalej dokończ
16 sie 14:13
krystek: @
ICSP pozdrawiam
16 sie 14:14
ICSP: krystek
16 sie 15:49
Gustlik: Można tak:
sin4α + cos2α = sin2α + cos4α
sin4α − cos4α = sin2α − cos2α
(sin2α − cos2α)(sin2α + cos2α) = sin2α − cos2α, ale sin2α + cos2α=1 (jedynka
trygonometryczna)
stąd sin2α − cos2α=sin2α − cos2α, L=p, c.n.d.
17 sie 00:37