rtyui
ertyui:

W tabeli obok przedstawiono wyniki sondazu przeprowadzonego w grupie dotyczacego czasu
przeznaczonego dziennie na przygotowanie zadan.dom
a)oblicz srednia liczbe godzina jaka uczniowie przeznaczaja dziennie na przygotowanie zadan.
dom
b)oblicz wariancje i odchylenie standardowe OD SREDNIEJ CZASU przeznaczoneo dziennie na
przygtoowanie zadan domowych
no i dobra. a mi wyszlo wszystko ladnie pieknie 2,75 ale...problem pojawia sie w zadaniu b, nie
czaje tego od sredniej czasu, czyli co mam zrobic

bo odchylenie i wariancja mi wyszly δ
2=
0.9375 , δ =
√0.9375 = 0,968..... ale co z ta " od sredniej czasu" nie wiem odjac do
odchylenie od sredniej czy co ? kombinuje na wszystko strony a i tak nie wychodzi jak z tylu
ksiazki , w ksiazce est ze δ
2 wynosi =5,25 a δ≈2,30
16 sie 13:44
Bogdan:
Po poprawnym obliczeniu odchylenia standardowego σ nic nie potrzeba więcej robić.
Zobacz tu
152287
16 sie 13:55
ertyui: czyli mam nie zwracac uwagi na to co jest w zdaniu..od sredniej czasu

to widocznie maja blad w ksiazce hm...
16 sie 13:57
ertyui: a z takiego wykresu ja nic nie rozumiem heh, przyswajam tylko takie rzeczy ktore mielismy w
szkole
16 sie 14:03
Bogdan:
Tam wyjaśniłem i zilustrowałem pojęcie odchylenia standardowego.
Oczywiście, że trzeba zwracać uwagę na treść zadania, ale trzeba je czytać je ze zrozumieniem.
Co wg Ciebie jest błędem w książce?
16 sie 14:06
Bogdan:

Ten rysunek ilustruje Twoje zadanie.
Zielona linia to średnia czasu, odległość od tej linii do niebieskich linii to odchylenie
standardowe.
Wziąłem Twoje obliczenia: średnia = 2,75 i σ ≈ 0,968
16 sie 14:40
ertyui: dziekuje !
a bledem to ze mam inne wyniki podane w ksiazce a co innego mi wyszlo
16 sie 15:14
Mila: Moje obliczenia dają te same wyniki(0.9375 , δ = √0.9375 = 0,968..) Może odczytałaś odpowiedź
do innego zadania. Według rysunku Bogdana nie może δ przyjmować wartości 2,3.
16 sie 16:45
Bogdan:
Obliczenia ertyui są poprawne. Ja też sądzę, że podane odpowiedzi dotyczą innego zadania.
16 sie 17:03
ertyui: nie nie wszystko dobrze odczytalam, czyli blad w ksiazce. dzieki piekne! bo juz zaczelam watpic
kompletnie w siebie hehe
16 sie 21:40