Srednia
takieSobieMaturkoweZadanko: Średnia wieku w pewnej grupie studentów jest równa 23 lata. Średnia wieku tych studentów i ich
opiekuna jest równa 24 lata. Opiekun ma 39 lat. Oblicz, ilu studentów jest w tej grupie.
R() − średnia. S − suma wieku studentów.
R(S, n) = 23 <=> S*n = 23
R(S+39, n+1) = 24 <=> (S+39)*(n+1) = 24
Jakiś pomysł jak to dalej pociągnąć?
16 sie 13:38
16 sie 13:43
takieSobieMaturkoweZadanko: Oczywiście
| | S+39 | |
R(S+39, n+1) = 24 <=> |
| = 24 |
| | n+1 | |
16 sie 13:44
mala2:
S = 23x
x −− liczba studentów
24{x+1) = 23x+39
24x + 24 = 23x+39
x = 15
16 sie 14:34