dzielniki
miki20: Ile dzielników ma liczba 28?
15 sie 22:29
Mila: 28=4*7=22*71
liczba dzielników:(2+1)*(1+1)=..
15 sie 22:34
Eta:
@miki20
Która z liczb ma więcej dzielników? 110 czy 60
15 sie 22:44
15 sie 22:44
Mila: D28={1,2,4,7,14,28} zbiór dzielników liczby 28.
1+2+4+7+14=28 liczba doskonała.
15 sie 22:49
miki20: w zbiorze dzielników nie uzględniamy 0 ?
15 sie 22:51
Saizou : a można dzielić przez zero?
15 sie 22:52
miki20: sory
15 sie 22:54
miki20: | | 3n−1 | |
Wyznacz wszystkie liczby całkowite n , dla których liczba |
| jest liczbą całkowitą. |
| | n+ 3 | |
Jakiś prosty sposób i zrozumiały plis
15 sie 22:55
miki20: ?
15 sie 23:03
Mila: | 3n−1 | | 3(n+3)−9−1 | | 3(n+3) | | −10 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| n+3 | | n+3 | | n+3 | | n+3 | |
| | −10 | |
=3+ |
| teraz szukaj n, takiego aby (−10) było podzielne przez (n+3} |
| | n+3 | |
15 sie 23:10
miki20: nie rozumieć:
a)nie wiem dlaczego właśnie −10
b)jak szukać n aby było podzielne przez (n+3)
15 sie 23:13
Mila: | | −10 | |
3 jest całowite ,aby suma z prawej była całkowita to ułamek |
| musi być też liczbą |
| | n+3 | |
całkowitą
−10 dzieli się przez 1,−1, 2, −2, 5, −5, 10 , −10
czyli n+3=−1 to n=−4
n+3=1 to n=−2
n+3=2 to n=−1 itd
15 sie 23:18
pigor: | | 3n−1 | | 3n+9−10 | | 3(n+3)−10 | | 10 | |
...otóż, |
| = |
| = |
| = 3− |
| , a ponieważ |
| | n+3 | | n+3 | | n+3 | | n+3 | |
D
10={±1, ±2, ±5, ±10} , to chcemy aby :
n+3=±1 ⇔ n∊{−2,−4} ∨ n+3=±2 ⇔ n∊{−1,−5} ∨ n+3=±5 ⇔ n∊{2,−8} ∨ n+3=±10 ⇔
n∊{7,−13}, czyli
n∊{−13,−8,−5,−4,−2,−1,2,7} − spełniają warunki zadania . ...
15 sie 23:20
miki20: | 3(n+3)−10 | | −10 | |
| = 3* |
| , czy tak może też być? Nie rozumiem dlaczego jest "3 −" albo |
| n+3 | | n+3 | |
| | −10 | |
"3+" ,skoro przy skrócaniu tylko na taką postać zchodzi 3* |
| |
| | n+3 | |
16 sie 16:10
Mila: Podstaw konkretną liczbę za n do Twojego wzoru i oblicz wartość lewej i prawej strony.
| | 15 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Ułamek |
| =3 |
| oznacza 3+ |
| a nie 3* |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
16 sie 16:27