Trapez
denatlu:

Podstawy trapezu mają długość a,b (a>b), a kąty ostre trapezu to α i β. Oblicz pole tego
trapezu.
P=
(a+b)h2
Jak wyliczyć tutaj h? Albo może coś innego? Można prosić o jakąś wskazówkę?
15 sie 20:12
Artur z miasta Neptuna:
zamieniłeś a z b na rysunku....piszę tak jak jest na rysunku.
| | bβ | |
ctgβ = |
| ⇒ h*ctgβ = bβ |
| | h | |
| | bα | |
ctgα = |
| ⇒ h*ctgα = bα |
| | h | |
| | a−b | |
b = a+ bα+bβ = a+ h(ctgβ+ctgα) ⇔ h = |
| |
| | ctgβ+ctgα | |
| | (a+b)h | | (a+b)(a−b) | | a2−b2 | |
Pole = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2(ctgβ+ctgα) | | 2(ctgβ+ctgα) | |
15 sie 20:31
Artur z miasta Neptuna:
no i pierdyknąłem się w drugiej i trzeciej linijce ... b−a w liczniku powinno być
15 sie 20:31
denatlu: co to jest bβ, bα ?
15 sie 20:35
Artur z miasta Neptuna:

dlatego b = a + b
α + b
β
15 sie 20:37
denatlu: pierwszy raz z takim zapisem się spotkałem, dlatego pytam. Dzięki.
A masz jakiś pomysł, jak zapisać to przy pomocy sinusów? Bo w książce mam właśnie taką
odpowiedź po zrobieniu tego równoległoboku.
15 sie 20:51
Artur z miasta Neptuna:
a długości ramion są dane czy nie
15 sie 20:58
Mila: | | cosβ | |
ctgβ= |
| podstawić i przekształcic. |
| | sinβ | |
15 sie 22:19