Berol
Paweł: Rozwiąż równanie:
x3−9x+8=0
I niby co mam zrobić jak są tylko 3 wyrazy?
15 sie 20:09
picia:
mozesz podzielic przez (x−1)
ja zrobilem tak, ale nie wiem czy dobrze

x
3−x
2+x
2−x−8x+8=0
x
2(x−1)+x(x−1)−8(x−1)=0
(x−1)(x
2+x−8)=0
15 sie 20:35
Artur z miasta Neptuna:
najprościej ... szukac calkowitych pierwiastkow w wielomianie (musisz mieć nawyk sprawdzania
wartości wielomianu dla x=−1 i x=1 ... czyli W(−1) = ... i W(1) = ... )
W tym przypadku od razu widać, ze W(1) = 0 ... bo 1−9+8 = 0
więc masz pierwszy pierwiastek ... dzielisz wielomian przez (x−1) (najlepiej hornerem) i już
masz wielomian kwadratowy
15 sie 20:35
ICSP: x3 − 9x + 8 = x3 − x − 8x + 8 = x(x−1)(x+1) −8(x−1) = (x−1)(x2 + x) −8(x−1) = (x−1)(x2 + x
− 8) = (x−1)(x+4)(x−3)
15 sie 20:35
picia:
ICSP na pewno dobrze masz ?
15 sie 20:38
Artur z miasta Neptuna:
ICPS
x
2 + x −8

=

(x+4)(x−3)

od kiedy 4*3 = 8
15 sie 20:39
Artur z miasta Neptuna:
15 sie 20:39
ICSP: xD
15 sie 20:54
ICSP: x
2 +x − 8 = 0
Δ = 33
√Δ =
√33
15 sie 20:55
picia:
czyli mam dobrze
15 sie 20:58
Paweł: Ok dzięki
15 sie 21:31