Czynniki ciąg dalszy
Paweł: Rozłóż na czynniki:
x5+5x4−8x3−40x2−9x−45
15 sie 19:27
Jack:
zauważ, że x=−5, x=3 oraz x=−3 są pierwiastkami. Mając tę wiedzę możesz dzielić przez
odpowiedni wielomian albo próbować grupować.
15 sie 19:36
Artur z miasta Neptuna:
Jack − a bez podstawiania − w końcu to wymaga czasu i kalkulatora.
x5+5x4−8x3−40x2−9x−45 = (x+5)x4 −(x+5)8x2 −(x+5)9 = (x+5)(x4−8x2−9)
x4−8x2−9 = 0
niech t=x2 ;t∊R
t2 −8t − 9 = 0
Δ = .....
t1 = ....
t2 = ....
i podstawiasz
15 sie 19:43
Paweł: O widzisz.Ja po prostu jakoś źle grupowałem i tylko w dwóch nawiasach te same pierwiastki mi
wychodziły.
15 sie 19:46
ZKS:
Artur z miasta Neptuna x2 = t to t ≥ 0 a nie do rzeczywistych.
15 sie 22:30
Mila: A kto nie lubi delty, to tak:x1=−5
x4−8x2−9 = 0
(x2−4)2−16−9=0
(x2−4)2=25
x2−4=5 lub x2−4=−5
x2=9 lub x2=−1 sprzeczność
x2=3 lub x3=−3
15 sie 22:45
Eta:
Można też tak:
x4−8x2−9 =0
x4+x2−9x2−9=0
x2(x2+1)−9(x2+1)=0
(x2+1)(x2−9)=0
(x2+1)(x−3)(x+3)=0
x= 3 v x= −3
15 sie 22:50
benek : 9x2−40x+25
15 wrz 11:47
benek : rozłóż na czynniki wielomiany ...
15 wrz 11:47