liczby wymierne
klik: Wykaż, że jeśli a, b∊W i a<b to istnieje c∊W ,że a<c<b
15 sie 19:12
Artur z miasta Neptuna:
skorzystaj z faktu, że zbiór liczb wymiernych jest równie liczny ze zbiorem liczb rzeczywistych
15 sie 19:14
klik: W teorii to wiem że ułamki rozszerza się(bo to są liczby wymierne) i można upchnąć
nieskończenie wiele liczb ale jak to zapisać
15 sie 19:35
Jack:
wymiernych jest nieskończenie przeliczalnie wiele, a R jest nieskończenie nieprzeliczalnie
wiele, Artur.
Możesz spróbować podać taką liczbę − np. średnią arytmetyczną z obu liczb.
15 sie 19:38
Artur z miasta Neptuna:
hmmm może tak:
Wybieram a,b ∊W
niech a<b;
niech r = b−a ; r∊W
c∊W ponieważ jest sumą dwóch liczb wymiernych
czyli a<c<b.
Jedyne co trzeba jeszcze dopisać, że każda liczba wymierna podzielona przez '2' jest liczbą
wymierną.
15 sie 19:39
Artur z miasta Neptuna:
Jack −−− niewymiernych jest przeliczalnie wiele
15 sie 19:40
Artur z miasta Neptuna:
(przynajmniej tak zapamiętałem)
15 sie 19:40
Jack:
Nie, nie. Ułamki to ostatecznie NxN kartezjańsko, a to z kolei jest równoliczne z N. Więc
wymiernych (liczb W) jest przeliczalnie wiele. Niewymierne z tego co kojarzę tworzyło się
przez dopełnienie W do zbioru R, dlatego musi ich być nieprzeliczalnie wiele.
15 sie 19:44
Jack:
pamiętam konstrukcję liczb wymiernych, na bank jest ich Alef
0.
15 sie 19:45
b.: a że rzeczywistych jest ,,więcej'' niż naturalnych (czyli, co na jedno wychodzi, wymiernych),
można pokazać metodą przekątniową. Gdyby było ich przeliczalnie wiele, to numerujemy wszystkie
liczby rzeczywiste, powiedzmy z przedziału (0,1), i wypisujemy ich rozwinięcia dziesiętne,
przykładowo może wyglądać to tak:
x1 = 0,12083043....
x2 = 0,10439804...
x3 = 0,9082347923....
x4 = 0,390947232042...
x5 = 0,34126939482894678324....
x6 = 0,4769472987892....
...
Tworzymy liczbę x = 0,... poprzez podanie jej rozwinięcia. Za pierwszą cyfrę po przecinku
bierzemy jakąkolwiek cyfrę różną od pierwszej cyfry x1, czyli od 1, na przykład 2.
Za drugą cyfrę po przecinku bierzemy jakąkolwiek cyfrę różną od drugiej cyfry x2, czyli od 0,
na przykład 1. Na wszelki wypadek można nigdy nie wybierać dziewiątki ani zera.
Itd.
W przykładzie jw. można by wziąć x=0,217278...
Zauważamy, że x jest z przedziału (0,1), ale nie występuje w naszym ciągu (xn). Sprzeczność.
15 sie 22:42
Jack:
proste i przejrzyste
15 sie 23:26
olcia: o,(ab) co zrobić gdy widze
6 wrz 18:11