15 sie 19:12
Bogdan:
Zad. 4
bez Δ
Jesli 0 ≥ −4n2 + 4n − 1, to 4n2 − 4n + 1 ≥ 0 ⇒ (2n − 1)2 ≥ 0
15 sie 19:22
Saizou : na ten pomysł wpadłem jak policzyłem deltę
15 sie 19:24
Saizou : są jakieś błędy?
15 sie 19:48
Mila: Rozwiązuję i sprawdzam po kolei. Uwagi po skończonej pracy. Wielki bałagan w zapisie.
15 sie 20:42
Saizou : to jest matematyczny nieład
15 sie 20:45
Eta:

taaaakie
bazgroły
15 sie 21:29
Mila: zadanie 1− dobrze, zapisy uporządkować.
zadanie 2− dobrze
zadanie 3 Mogłeś rozważyć tylko 2 przypadki:
y≥−2
y<−2 Spróbuj zrobić na forum, może się innym też przydac.
zadanie 4 − uwaga Bogdana
zadanie 5.−dobrze byłoby zestawić wszystkie wartości w tabelce, mniej miejsza zajmuje i łatwiej
odczytac .
zadanie 6,8,9 dobrze
Nie widzę 7,10,11.
15 sie 21:30
Eta:
Zad4/ w końcówce:
−4n
2+4n −1 ≤0 /*(−1)
4n
2−4n+1≥0
(2n−1)
2≥0
c.n.u
15 sie 21:32
Eta:
Zad.7/ ? ( łatwe
15 sie 21:34
rumpek: może inaczej

w zasadzie nie ma tutaj żadnego trudnego zadania
15 sie 21:40
Mila: Rumpek, to zadania dla uczniów po I klasie LO.
Uważam, (z doświadczenia)że nie są banalne dla uczniów klasy I.
15 sie 21:58
Eta:

dla
Mili
a dla
rumpka <figa>
15 sie 21:59
Saizou : Mila zadaniu 5 było trzeba narysować wykres
15 sie 22:01
rumpek: widzę, że sezon na jabłka się skończył
15 sie 22:05
15 sie 22:09
Mila: Saizou. W zadaniu 5 − wykres dobry, ale obliczenia mogłeś zrobić w tabeli.
Rumpek, figa od Ety, to objaw sympatii.
15 sie 22:17
Saizou : ale przecież to takie proste obliczenia
15 sie 22:17
rumpek: Saizou masz takie proste: Wykaż, że 8n + 6 | 7, n∊N+
15 sie 22:27
Saizou : a co oznacza ta kreska pionowa?
15 sie 22:28
rumpek: podzielne
15 sie 22:30
rumpek: Wykaż, że 7 | 8
n + 6, n∊N
+
15 sie 22:30
rumpek: no i w nawiasie

xD
15 sie 22:31
Saizou : czyli co mam wykazać, bo się zgubiłem
15 sie 22:33
Eta:
15 sie 22:37
rumpek: Wykaż, że 7 | (8
n + 6); n∊N
+ ("|" − oznacza podzielność)
Napisałbym ładnie z kwantyfikatorem ale niestety forum nie obsługuje
15 sie 22:38
Eta:
7| (8n+6) dla n€N+
15 sie 22:38
Eta: ∀
15 sie 22:39
Saizou : może jakaś podpowiedź
15 sie 22:52
rumpek: indukcja
15 sie 23:09
Mila: Dwumian Newtona.
15 sie 23:12
rumpek: kongruencje
15 sie 23:15
Godzio:
8
n + 6 = 7 * 8
n − 6 * 8
n + 6 = 7 * 8
n − 6(8
n − 1) =
7 * 8
n − 6(8 − 1)(8
n − 1 + 8
n − 2 + ... + 1) =
7 * (8
n − 6(8
n − 1 + 8
n − 2 + ... + 1) )
c.n.d

Bez tych waszych pomysłów
15 sie 23:34
Eta:
a
n−1= (a−1)(a
n−1+a
n−2+... +1)
8
n+6 = (8
n−1)+7
Teraz działaj
15 sie 23:34
Eta:
Wrrrrrrrrrrr
15 sie 23:35
Godzio:
15 sie 23:35
Eta:
15 sie 23:38
Godzio:
Jestem chory i zdrowieje przy matematyce i herbatce
15 sie 23:40
Eta:
@
Saizou 
Ja wciąż czekam na zad. 7
15 sie 23:40
Godzio:
To 7 jest tak banalne, że wstyd je robić
15 sie 23:41
Eta:

ja też piję herbatkę z
pigwą
15 sie 23:41
Eta:
Godzio 
Zaraz Ci wrzucę link, jak się nad nim męczyłeś ( swego czasu)
15 sie 23:43
15 sie 23:43
Godzio:
15 sie 23:43
Eta:
15 sie 23:44
Godzio:
Stare dobre czasy, jak się jeszcze fali nie umiało rysować
15 sie 23:45
Eta:

Bo
Jakub nie wrzucił "fali" w opcji rysowania
15 sie 23:50
Godzio: Pewnie dlatego
15 sie 23:51
Godzio: Niezła zabawa u
Ety
16 sie 00:01
Eta:
16 sie 00:02
rumpek: To przez
pigwę
16 sie 00:04
Godzio: Ja już lecę spać, rano trzeba wstać

Dobranoc
16 sie 00:06
rumpek: Pracuś
16 sie 00:08
Eta:
16 sie 00:10
Saizou :

zadania 7
jeśli pola są równe to można zapisać że
są to trójkąty podobne do trójkąta ABC zatem mogę zapisać że:
oraz że
zatem można zapisać że
| | √6 | | √3 | | √6−√3 | |
EG= |
| a− |
| a= |
| a
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
16 sie 10:50
Bogdan:
Rozwiązanie zadania 7 jest błędne.
Nie istnieje k = √1/3 i jednocześnie k = √2/3.
16 sie 12:22
Saizou : fakt miało być k1 i k2
16 sie 15:01
Bogdan:
Zostały jeszcze dwa zadania
16 sie 15:55
Saizou :

| | → | | → | | → | |
wiedząc że wektor |
| =[4;3]= |
| mogę wywnioskować że wektor |
| =[−4:−3].
|
| | AB | | DC | | CD | |
Wiedząc że punkt A leży na prostej x−y=5, mogę go wyznaczyć ze pomocą prostej prostopadłej do
odcinka DC przechodzącej przez punkt D, zatem punkt A=(2:−3), zatem punkt B=(6:0). zatem
prosta przechodząca przez punkty C i D ma wzór:
4=3a+b
−3=2a+b
a=7
b=−17 zatem wór przekątnej to y=7x−17
| | 6 | |
obliczamy również prostą zawierającą punkty B i D, i wzór tej prostej to y=U−{1}{7}x+ |
| |
| | 7 | |
16 sie 18:03
Saizou : zostało zadanie znienawidzone przeze mnie, zadania z wiekiem
16 sie 18:20
Bogdan:

Zadanie nr 10.
Ktoś zapytał znajomego „Ile masz lat?”. „Teraz mam dwa razy więcej niż ty miałeś gdy ja
byłem w twoim wieku. Gdy ty będziesz w moim wieku, razem będziemy mieć 63 lata”. Ile
lat ma każdy z nich obecnie?
W gruncie rzeczy to łatwe zadanie. Szkicujemy oś czasu i wprowadzamy na rysunek
dane podane w zadaniu.
Przyjmuję oznaczenia:
x − teraz ja mam tyle lat,
y − teraz ty masz tyle lat,
t − liczba lat w przeszłość
s − liczba lat w przyszłość
x − t = y i x = 2(y − t) ⇒ t = x − y i x = 2y − 2x + 2y ⇒ 3x = 4y
oraz
y + s = x i x + s + y + s = 63 ⇒ s = x − y i x + y + 2x − 2y = 63 ⇒ 3x − y =
63
Stąd
4y − y = 63 ⇒ y = 21 i 3x = 4*21 ⇒ x = 28
Odp.: Teraz ja mam 28 lat, ty 21 lat,
16 sie 20:33
picia:
Genialne!
16 sie 20:37
Saizou : ale ja nigdy nie lubiłem zadań z wiekiem
16 sie 20:39
Bogdan:
A kogo z układających arkusz maturalny obchodzi, co kto lubi?
Trzeba zrobić ile się da i to dobrze, bez grymaszenia: lubię, nie lubię.
16 sie 20:45
Saizou : 
nie lubię
16 sie 20:47