Zbadaj monotoniczność ciągu
dawid320: Zbadaj monotoniczność ciągu
a) an = 3n+5
ROZWIĄZANIE a):
an+1=3(n+1)+5=3n+8
an+1−an=(3n+8)−3n+5)=3
ROZWIĄZANIE b):
| | 3n+7 | |
bn+1=U{3(n+1)+4}{n+1+6=U{3n+3+4}U{n+7}= |
| |
| | n+7 | |
| | 3n+7 | | 3n+4 | | 7−4 | | 3 | |
bn+1−bn= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | n+7 | | n+6 | | 7−6 | | 1 | |
Proszę o sprawdzenie.
15 sie 18:45
Artur z miasta Neptuna:
a jakie wnioski z rozwiązań
15 sie 18:47
picia:
a coe jest z tym b)? jak to odjales?
15 sie 18:48
Artur z miasta Neptuna:
i ... yyyy ... proszę mi wyjaśnić jak odjąłeś te dwa ulamki
15 sie 18:48
15 sie 18:49
Eta:
Jestem w
15 sie 18:49
picia:
pierwszy
15 sie 18:50
dawid320: Tu przepraszam, bo źle napisałem kod:
ROZWIĄZANIE b):
3n+7
| | 3(n+1)+4 | | 3n+3+4 | | 3n+7 | |
bn+1= |
| = |
| = |
| |
| | n+1+6 | | n+7 | | n+7 | |
15 sie 18:52
15 sie 18:52
Artur z miasta Neptuna:
b
n+1 dobrze jest wyliczony ... My się dziwimy jak Ty ułamki odejmujesz


15 sie 18:53
picia:
to nie jest rozwiazanie....
15 sie 18:53
dawid320: Do pewnego momentu po prostu nie wiedziałem jak odjąć to od siebie, a teraz po prostu
poodejmowałem górę od z 1 nawiasu od góry z 2 nawiasu, tak samo zrobiłem z dołem.. ale takiego
czegoś chyba wgl nie można robić..? Masakra co ja wgl tu narobiłem, nie wiem jak odjąć po
prostu te 2 nawiasy od siebie.
15 sie 18:54
15 sie 18:55
Eta:
Sprowadź do wspólnego mianownika
15 sie 18:55
dawid320: Eta:
| 3 | | 2 | | 21 | | 11 | |
| − |
| = |
| −{10}{35}= |
| ? |
| 5 | | 7 | | 35 | | 35 | |
Fakt faktem, ja zawszę totalnie olewałem matematykę, bo jej nienawidzę, byle żeby zdać i stąd
te kompletne braki − mam poprawkę z matematyki w sierpniu, jestem w 3 technikum.
15 sie 19:02
dawid320:
i zaraz popracuję nad tym bn+1−bn
15 sie 19:03
dawid320: ROZWIĄZANIE b)
| | 3n+7 | | 3n+4 | | (3n+7)(n+6) | |
bn+1−bn= |
| − |
| = |
| −U{(n+7)(3n+4)}{ |
| | n+7 | | n+6 | | (n+7)(n+6) | |
| | (3n+7)(n+6)−(n+7)(3n+4) | |
(n+7)(n+6)}= |
| =U{3n2+18n+7n+42−(32n2+4 |
| | (n+7)(n+6) | |
| | 3n2+25n+42−(32n2+25n+28 | | 14 | |
n+21n+28}{(n+7)(n+6)}= |
| = |
| |
| | (n+7)(n+6) | | (n+7)(n+6) | |
15 sie 19:31
Artur z miasta Neptuna:
no dobra ... i jakie wnioski wyciągasz z podpunktow

jaka jest monotoniczność tych ciągow
15 sie 19:44
dawid320: an+1−an > 0 więc ciąg jest rosnący
15 sie 20:18
dawid320: Tyczy się to obu podpunktów, gdyż każdy jest dodatni.
15 sie 20:19
Artur z miasta Neptuna:
i na taka odpowiedź czekałem
15 sie 20:33