chce zrozumieć
miłosz: Jak to zrobić, proszę krok po kroku abym zrozumiał ↓
Znajdź wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) spełniajacych równanie: xy+5x+2y+3=0
15 sie 17:40
Jack:
xy+5x+2y+3=0
x(y+5)=−2y−3 \ : (y+5), y≠−5
| | −2y−3 | | −2(y+5)+7 | | 7 | |
Teraz zabawa: x= |
| = |
| = |
| −2
|
| | y+5 | | y+5 | | y+5 | |
| | 7 | |
Masz ustaloną zależność. Zastanów się kiedy |
| −2 jest liczbą całkowitą. |
| | y+5 | |
15 sie 18:05
Artur z miasta Neptuna:
| | 5x+3 | |
xy + 5x + 2y + 3 = 0 ⇔ 5x+3 = −(2y+xy) ⇔ 5x+3 = −y(2+x) ⇔ − |
| = y |
| | 2+x | |
skoro mają być to liczby całkowite ... to 5x+3 musi być podzielne przez x+2
rozpisując to dalej:
| | 5x+3 | | 5x+3 + 7 − 7 | | 5x+10 − 7 | | 5x+10 | | 7 | |
− |
| = − |
| = − |
| = − |
| + |
| = |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | 7 | |
skoro y ma byc liczbą całkowitą to |
| musi być liczbą całkowitą ... czyli 7 musi byc |
| | x+2 | |
podzielne przez x+2
czyli x+2 = −7 lub 1 lub 7


czyli x = −9 lub −1 lub 5
wylicz dla tych trzech 'x''sów 'y'
i zapisz te trzy pary liczb
15 sie 18:06
ICSP: czyli x + 2 = −7 lub 1 lub −1 lub −7
15 sie 18:11
miłosz:
Nie bardzo to rozumiem, zapamiętać to muszę chyba

, nie wiem wpierw dlaczego 5x+3=−(2y+xy),
tak przenieśliśmy . Nie wiem skąd wzięło się −7,1 ,7 i −9 −1 5 , i nie wiem co dalej
15 sie 21:10
Artur z miasta Neptuna:
miłosz .... przez jaką liczbę CAŁKOWITĄ mozesz podzielic 7, aby w wyniku otrzymać liczbę
calkowitą

słucham?
przez 7, przez 1, przez −1 i przez −7

dlatego x+2 może przyjmowac tylko takie wartości
w takim razie x może przyjmować (odpowiednio) 5, −1, −3 i −9 ... (aby po dodaniu 2 otrzymać
jedną z wyżej wymienionych liczb) ... rozumiemy
15 sie 21:35
miłosz: teraz jest ok
15 sie 21:43
miłosz: tylko nie wiem jeszcze dlaczego tak przenieśliśmy→ 5x+3 = −(2y+xy) ?
15 sie 21:45
Artur z miasta Neptuna:
aby wyznaczyć 'y'
15 sie 21:47
miłosz: Znalazłem coś takiego ↓
xy+5x+2y=−3
x(y+5)+2y+10=7
x(y+5)+2(y+5)=7
(y+5)(x+2)=7
Odpowiada mi to bardziej , tylko nie wiem skąd się siedem wzięło
15 sie 21:50
ZKS:
xy + 5x + 2y + 3 = 0 / + 10
xy + 5x + 2y + 13 = 10
xy + 5x + 2y + 10 + 3 = 10
x(y + 5) + 2(y + 5) = 10 − 3
(y + 5)(x + 2) = 7
15 sie 22:00
miłosz: Dzięki ZKS!
15 sie 22:03
ZKS:
Na zdrowie.
15 sie 22:04