2
miłosz:
Cyfry setek i jedności liczby trzycyfrowej n są liczbami nieparzystymi. Zapisując cyfry liczby
n w odwrotnej kolejności, otrzymamy liczbę trzycyfrową k. Uzasadnij, że liczba n−k jest
podzielna przez 198. ?
n = 100a + 10b + c ←
k = 100c + 10b + a ←
CO TO SĄ ZA OZNACZENIA!? DLACZEGO SĄ TO PARZYSTE JAK MAJĄ BYĆ NIEPARZYSTE?
15 sie 17:06
Artur z miasta Neptuna:
liczbę np:
198
mozna zapisać w postaci:
198 = 100*1 + 10*9 + 8
odwrotnie zapisując cyfrę otrzymasz 891 czyli:
891 = 100*8 + 10*9 + 1
gdzie:
a=1
b=9
c=8
stąd ten zapis


kiedy liczba jest nieparzysta? gdy cyfra jedności jest nieparzysta ... czyli w tym przypadku
'c' jest nieparzyste
15 sie 17:21
miłosz: "kiedy liczba jest nieparzysta? gdy cyfra jedności jest nieparzysta" gdzie tu jest cyfra
jedności nie parzysta?
15 sie 17:39
miłosz: liczba nieparzysta to taka która przydzieleniu przez 2 daje resztę 1 ,czyli w tym przypadku 9?
15 sie 17:43
miłosz: "Cyfry setek i jedności liczby trzycyfrowej n są liczbami nieparzystymi. " a=1 b=9 c=8← to są
te liczby, tak? Dlaczego dwie są parzyste ?
15 sie 17:45
Eta:
Hej
miłosz 
Proponuję tak:
a−− cyfra setek −− nieparzysta czyli postaci
2a+1
c−− cyfra jedności −− też nieparzysta , czyli postaci
2c+1
b −− cyfra dziesiątek ( dowolna)
liczba n= 100(2a+1)+10b+2c+1 , k= 100(2c+1)+10b+2a+1
teraz n−k= ..............dokończ = 198(a−c) −−− czyli podzielna przez
198
c.n.u
15 sie 18:08
miłosz: Cześć Eta

Czyli , za a ,b,c podstawiam 1 ,9 ,8 tak? Czy dowolną?
15 sie 21:04
miłosz:
Chce się dowiedzieć tylko czy musi być układ ze 100 ,10, 2, i +1 ,i czy za a b c mogę dać
dowolną liczbe?
15 sie 21:12
Artur z miasta Neptuna:
DOWOLNĄ

to moje 198 to byl przyklad abyś zobaczył jak to wygląda na konkretnych cyfrach
15 sie 21:30
miłosz: n= 300(2a+1)+10b+2c+1 , k= 300(2c+1)+10b+2a+1, może być również tak?
15 sie 21:34
janos: hmm?
15 sie 22:02
janos: dołączam się tu
15 sie 22:02
Eta:
@miłosz o co Ci chodzi? co oznacza te 300?
A jeżeli już, to n= 300(2a+1)+10b+3(2c+1)
k= 300(2c+1)+10b+ 3(2a+1)
i na to samo wyjdzie: n−k= 594(a−c)= 198*3(a−c)
15 sie 22:08
Eta:
Utrudniasz sobie
młodzieńcze życie
15 sie 22:11
miłosz: No o to mi chodziło Eta
15 sie 22:12
miłosz: A Ty nie młoda?
15 sie 22:13
miłosz: nie ważne
15 sie 22:13
Eta:
15 sie 22:27