2
miłosz:
Cyfry setek i jedności liczby trzycyfrowej n są liczbami nieparzystymi. Zapisując cyfry liczby
n w odwrotnej kolejności, otrzymamy liczbę trzycyfrową k. Uzasadnij, że liczba n−k jest
podzielna przez 198. ?
Co to jest "n−k" , jak to zacząć?
15 sie 16:28
Filut:
Cyfry setek i jedności liczby trzycyfrowej n są liczbami nieparzystymi

Cyfra to cyfra
n = 100a + 10b + c
k = 100c + 10b + a
Różnica dwóch liczb nieparzystych jest parzysta, a więc ma postać 2k
n − k = 100(a − c) − (a − c) = 99(a − c) = 99*2k = 198k
15 sie 16:41
Filut:
Poprawka.
... Różnica dwóch liczb nieparzystych jest parzysta, a więc ma postać 2m,
oznaczenie k już jest raz użyte w zadaniu
n − k = 100(a − c) − (a − c) = 99(a − c) = 99*2m = 198m
15 sie 16:48
miłosz: n = 100a + 10b + c ← jak to się ma do liczby trzycyfrowej bo nie rozumiem , liczba trzy cyfrowa
to np:354 a to co jest napisane na górze nic mi nie mówi o liczbie trzycyfrowej, więc?
15 sie 16:50
miłosz: Nic z tego nie rozumiem, mają być nieparzyste a dajesz parzyste
15 sie 16:52
miłosz: halo, plis
15 sie 16:57
Aga1.: Np.
365=3*100+6*10+5
liczba zapisana w odwrotnej kolejności
563=5*100+6*10+3
19 sie 12:15